Gufs fra historien

Publisert 26.10.2013 kl 20:26 Oppdatert 26.10.2013 kl 20:31

Tips en venn på e-post:I Sverige unngår 50 prosent av den jødiske minoriteten å gå med symboler som viser deres identitet, og 80 prosent har selv opplevd en økende antisemittisme de siste årene. Dette fremgår av en undersøkelse som EU-byrået Fundamental Rights Agency har gjennomført i ni europeiske land. Norge inngår ikke i undersøkelsen, men norske jøder har i flere sammenhenger fortalt om ubehagelige hendelser og bekreftet at tendensen er merkbar også her.

En sentral skikkelse i det lille jødiske miljøet i Norge, psykolog Berit Reisel, påpeker at antisemittisme sjelden meldes til politiet. En årsak er milde dommer, blant annet etter skytingen mot synagogen i Oslo. Skal samfunnet godta at vi må leve med betongklosser og sikkerhetsvakter for å kunne holde gudstjeneste? spør hun. Og hvem står bak den økende antisemittismen? I undersøkelsen pekes muslimer, venstreorientere og høyreorienterte ut – i denne rekkefølgen – av jøder som selv er blitt utsatt for trakassering. Målrettede mottiltak må følgelig settes inn på bred front.

All krenkelse av etniske og religiøse grupper må behandles som utvekster i samfunnet. Men det såkalte storsamfunnet møter noen tilleggsutfordringer når personer fra én minoritet, som selv er utsatt for rasisme, trakasserer en annen minoritet. Dette gjelder selvsagt ikke alle muslimer. Men i enkelte miljøer er det jødehatet som gløder i deler av den muslimske verden blitt importert til Vesten og til Norge uten tilstrekkelige hindringer.

Fra motsatt hold lefler mer og mindre obskure nettsteder med ideologien bak holocaust, mens andre lar sin Israel-kritikk gli inn i et grumsete grenseland. I undersøkelsen sier urovekkende mange ungarske og franske jøder at de overveier å emigrere, fordi Europa ikke lenger oppleves som trygt. En dyster melding, og en alvorlig trend, i en undersøkelse laget i forbindelse med 75-årsminnet for Krystallnatten.

På forsiden nå


Husøy og en annen lokasjon i Europa kjemper om etablering av nytt industrianlegg

Øyner milliardinvestering på Husøy

En stor industriaktør vurderer å investere 1,5 milliarder kroner, som vil gi rundt arbeidsplasser. Husøy på Karmøy er høyaktuell.

Ungt Vard-lag imponerte

Vard vant årets første treningskamp mot Egersund.

Pressepris til Steen

Ordfører i Haugesund, Petter Steen jr, fikk Haugesund Journalistlags pressepris i dag.

U23-verdensmester fra Haugesund får mye oppmerksomhet

Har fått fanklubb i Belgia

Sven Erik Bystrøm har overtatt den belgiske fanskaren til Thor Hushovd.