«Mor» og sønn: Surrogatsauen og hennes værlam av rasen svartfjes. Foto: terje størksen

Her er prøverørslammene

Svartfjeslammet ble unnfanget på kunstig vis i vinter, nå lunter det rundt sammen med surrogat-moren på Torvastad.

NYFØDT: Svartfjesværlammet Hilmar Eide holder er et par dager gammelt.

Fransk vri: Slik ser et par dager gammelt charollaise-lam ut. Langbeint og tynn som nyfødt.

KARMØY: Tidlig i desember i fjor fikk 14 søyer av norsk hvit sau satt inn 27 embryoer med kikkhullskirurgi.

Del på Facebook

Sauebonde Hilmar Eide ønsker å drive fram en avlsstamme av to forskjellige saueraser, svartfjes og charollaise. Derfor fikk han satt inn befrukta egg i søyene.

Sauebonden på Torvastad har fram til nå gått spent rundt og ventet på lammingen. Ventetida er over. Han har fått flere lam enn det den australske veterinæren, som utførte inngrepet, forventet.

SE BILDER: HER BEFRUKTES SAUENE

Ian McDougall regnet med at mellom 50 og 70 prosent av embryoene ville overleve.

Hos Eide overlevde 78 prosent. 21 lam er født. Ti av rasen charollaise og elleve av rasen svartfjes. Hilmar er svært fornøyd med resultatet.

Egen stamme

Charollaise er en fransk rase, kjent som store kjøttdyr. De stammer fra området rundt byen Charolles i Bourgogne-regionen.

Svartfjes er en robust, skotsk rase som egner seg godt til pleie av kulturlandskap.

Hilmar ønske å avle fram en egen stamme av de to rasene, og han sier han har vært heldig med fordelingen av værlam og sauelam.

Han vil også krysse svartfjes med villsau og norsk hvit sau med charollaise.

Eide vil da få en «villsau» som er større, har bedre slaktekvalitet og mer robust enn den tradisjonelle norske villsauen. En svartfjes-sau er dobbelt så stor som en villsau og har en slaktevekt på mellom 16 og 21 kilo.

Ved å blande norsk hvit sau med charollaise får man en større, mer kjøttfull sau med bedre slaktekvalitet.

En annen fordel er at man får en sau som vil være flinkere til å ta seg av lammene enn det norsk hvit sau er. Dessuten vil den være mer motstandsdyktig mot sykdom.

Auksjon

Til høsten skal han avholde livdyrauksjon med matservering og selge blant annet noen av værlammene som nettopp er kommet til verden.

Hilmar Eide har til sammen 360 sauer.

Les også

Les Haugesunds Avis som eAvis eller bestill abonnement.