TREDJE FESTIVAL: Festivalsjef Heine Birkeland er glad for å få store navn som Robert Fisk og Johan Galtung til årts utgave av SILK i Skudeneshavn. Bildet er fra fjorårets festival. ARKIVFOTO: ALF-ROBERT SOMMERBAKK

Fred og konflikt på SILK

Den verdenskjente journalisten Robert Fisk og fredsforsker Johan Galtung kommer til årets SILK i november.

KOMMER: Journalist og reporter Robert Fisk.

KOMMER: Fredsforsker Johan Galtung.

KARMØY: – At Fisk kommer til en liten plass som Skudeneshavn er spesielt. Vi har hatt kontakt med ham lenge. Han skulle egentlig gjeste oss i fjor. Så kom den arabiske våren, og Fisk sine prosjekter ble forskjøvet, forteller festivalsjef Heine Birkeland ved Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival (SILK).

Del på Facebook

Robert Fisk (65) er en kjent reporter som har reist rundt i Midtøsten i 30 år. Som korrespondent for den britiske avisen The Independent har han vært stasjonert i Beirut, og dekket alle de store konfliktene i Midtøsten. Fra borgerkrigen i Libanon til Gulfkrigen og invasjonen i Irak i 2003.

Intervjuet bin Laden

Fisk har skrevet en rekke bøker og har blant annet intervjuet Osama bin Laden tre ganger.

– NRK-reporter Odd Karsten Tveit vil intervjue Fisk. De er gode venner. Fokuset vil være på utfordringene med å være reporter i krigssonen i Midtøsten, forteller Birkeland.

Høstens festival går i år fra 1.–4. november. Festivalledelsen ser for seg at Fisk blir en del av åpningsarrangementet. Hvis alt går etter planen, vil han komme til Skudeneshavn med en rykende fersk bok.

Rett fra leveren

Det andre store navnet som er klart nå er Johan Galtung. Han regnes som grunnlegger av freds- og konfliktforskning og har bred internasjonal erfaring. Han har fått en rekke utmerkelser for arbeidet sitt.

– Galtung snakker rett fra leveren og setter ting på spissen. Selv om han har passert 80, er han skarp og lynende intelligent, forteller Birkeland.

Årets tema på festivalen er å se nærmere på fred og konflikter. Galtung representerer forskeren som undersøker utgangspunkt for konflikter. Fisk er observatøren som betrakter en konflikt utenifra.

– Om det blir en debatt er for tidlig på si. Vi jobber med ulike opplegg. I dagens verden ser vi mer intervene konflikter enn krig mellom nasjoner. I vårt fredelige land slår også terroren til.

Flere spennende navn

Birkeland sier at festivalen jobber med flere spennende navn. Samtidig som den har fokus på fakta og virkelighet, er det rom for lokale forfattere samt arrangement for de unge leserne. Her blir det tett samarbeid med biblioteket og Den kulturelle skolesekken.

– Vi har sagt at vi skal ha lokale, nasjonale og internasjonale navn. Festivalen er et møtested der forfattere kommer i kontakt med hverandre og henter inspirasjon. Tekster av Håvard Rem og Einar Økland til Syntax TerrOrkester sitt nye prosjekt er et resultat av dette, sier festivalsjefen.

2.550 fulgte SILK sine rundt 40 ulike arrangement i 2011, inklusiv de som var rettet mot skolene.

 

Les Haugesunds Avis som eAvis eller bestill abonnement.