Gå til sidens hovedinnhold

16-åringer fant Kystvaktens dukke i sjøen: – Vi trodde det var et lik og ble livredde!

Artikkelen er over 2 år gammel

HAUGESUND: To 16-åringer fra Haugesund fikk en helt spesiell tur på sjøen etter krepseteiner søndag ettermiddag. De oppdaget plutselig det som tilsynelatende var en død person som lå og fløt i sjøen.

– Først trodde vi det var blåser. Da vi kom nærmere så vi at det lignet mer på et menneske med armer, bein og hode. Vi tenkte jo det verste og tenkte at dette var et lik som hadde kommet langveisfra med sjøstrømmene, sier 16 år gamle Nicholas Juul Gerhard Christensen.

Lite visste han, og kamerat Bent Lie Jacobsen, om at Vest Politidistrikt kvelden før hadde tvitret at Kystvakten savnet ei redningsdukke etter en såkalt «mann over bord-øvelse» i Bergen på lørdag. Det viser seg imidlertid at Kystvakten har en helt annen, og god, forklaring på det hele. Den skal vi straks komme tilbake til.

– At Politiet hadde etterlyst Kystvaktens dukke fikk vi høre først etterpå. Vi trodde dette var et menneske, og det var en stressende og skremmende opplevelse, sier Lie Jacobsen.

Og det er her Kystvaktens pressekontakt Roger Andreassen kommer inn.

– En misforståelse

– Denne saken er vi ferdige med for lengst, og vi har funnet dukka, innleder Andreassen på telefon til Radio 102.

Det viser seg nemlig at Vest Politidistrikts Twitter-melding lørdag kveld var noe mangelfull. Den kunne nemlig gi inntrykk av at Kystvakten hadde kastet redningsdukka si over ripa i fjorden utenfor Bergen, for så å berge den om bord igjen, men at dukka forsvant av gårde helt til Haugesund.

– Det er misforståelser som gjør at denne saken framkom slik den gjorde i media. Dette var ingen «mann over bord-øvelse», det var en «søk og redning-øvelse», og dette er jo selvfølgelig to helt forskjellige ting. Mann over bord ville betydd at dukka var i umiddelbar nærhet av båten, slik var det ikke her, sier Andreassen.

Derfor var det kanskje ikke så rart at de to 16-åringene fant dukka i sjøen utenfor kysten av Haugesund.

– Vi fant etter hvert dukka der den skulle finnes. Da mannskapet ikke hadde funnet dukka under øvelsen på lørdag, og det ble mørkt, ble øvelsen avsluttet. Da meldte vi fra til politiet om dette, nettopp med tanke på at noen kunne finne dukka og tenke at den var et menneske. Politiet gjorde for så vidt riktig da de gikk ut på Twitter for å varsle at dukka var savnet i sjøen, sier Andreassen.

Glade for at det var ei dukke

De to 16-åringene som fant dukka i sjøen, ca. 10 minutter med båt utenfor Haugesund, klarte ikke å få dukka om bord i båten. Den var for tung, så de lot den ligge og dro hjem. Kystvakten må ha funnet den etterpå.

– Det kan jo ikke ha gått helt etter planen for dem, så vi får håpe det går bedre på neste øvelse, sier guttene, som er glade for at det faktisk var ei dukke, og ikke et menneske, de fant i sjøen.

Hele denne historien kan du høre i innslaget her.

Slik så lørdagens Twittermelding fra Vest Politidistrikt ut. Den viste seg altså å ikke medføre 100 prosent riktighet.

PS: Ingen av gutta kom på å ta bilde av den flytende redningsdukka. Bildet til denne artikkelen er derfor kun et illustrasjonsfoto

Kommentarer til denne saken