Gå til sidens hovedinnhold

Andersen blir ny speaker

Kapproingen 17.mai morgen

Artikkelen er over 6 år gammel

Gunnar Andersen overtar speakerjobben under kapproingen på 17. mai.

HAUGESUND: Klart jeg stiller som speaker. Dette er en heder til Lasse Skjoldal som har gjort dette gjennom 25 år. Jeg synes det er sabla viktig å holde på tradisjonen. Særlig i disse tider når ungdommen lever i cyberspace og kan miste røttene sine, forteller Gunnar Andersen til Haugesunds Avis.

Han står ved Maritim Utescene sammen med Jan Bjørn Fiskå i Stiftelsen Indre kai. Like ved ligger noen av båtene som skal brukes under kapproingen.

Gammel tradisjon

Andersen er opptatt av røtter, og at kapproingen er Haugesunds eldste 17.mai-tradisjon. Han husker godt da fargeklatten i bybildet, Kåre Zetlitz, stilte i kanoklassen som eneste deltaker. Han vant hver gang.

– 17 lag stiller. Det er fremdeles plass til noen lag til. Under byens 100-årsjubileum var det 50 lag som rodde, forteller Fiskå.

Gunnar Andersen er rausere og sier at det helt sikkert er plass til ti lag til.

–Hvordan er ditt forhold til kapproingen?

– Jeg har bare vært passiv deltaker. Begge gangene klarte jeg å stå opp så tidlig. Jeg har skrevet en vise om dette, «Livet på kaien». Det siste verset begynner sånn: Kapproing i sundet, det e nå det begynne...»

Allsang i sundet

Konkurransen begynner klokka 8 om morgenen. Etter morgenprosesjonen skal Gunnar Andersen prøve å sette en historisk rekord; allsang i sundet på morgenkvisten.

– Jeg skal stå på Risøy-siden og få de på fastlandssiden med i allsangen. Jeg brenner for byen og gjør dette på dugnad. Jeg skal ikke være tidtager. Dette er mer en luksusjobb. Gjøre det som Lasse kunne; la jabben gå.

Jan Bjørn Fiskå mener Gunnar Andersen er rette mann til å overta som speaker.

–Han er en knalltøff haugesunder.

Kommentarer til denne saken