Ingen som har lyttet til Jostein Jensen beskrive hva som møter ham og de andre frivillige gjennom arbeidet med «Mat onna bronå», vil være i den minste tvil om engasjementet hans.

Ærlige, hjerteskjærende beskrivelser fra en virkelighet vi gjerne vil late som ikke finnes. Fortalt i en direkte tone, og med et enormt hjerte for alle han møter som trenger hjelp.

«Mat onna bronå» startet som en ide i 2020, med noen middager til miljøet under Risøybrua i Haugesund. Nå er det en travel organisasjon, som leverer ut middager hjem til folk over hele byen. Blant annet. Men hjelpen slutter ikke med maten. Jostein er ikke den som skygger unna når han møter på urettferdighet, og noen som sårt trenger et medmenneske.

– Jeg kommer fra rusen sjøl, jeg vet hva det handler om, sier Jostein, som også jobber som erfaringskonsulent.

Alt for å kunne gi andre mennesker en ny sjanse, en ny vei i livet.

Siden starten i 2020 har Jostein, samboeren Aina og de andre frivillige blant annet smurt matpakker to ganger i uka til den kommunale gatenære helsestasjonen, de serverer middag flere ganger i uka, og kjører mat ut til mange som ikke kommer seg ut av døra der de bor.

Hjelper til med stort og smått til alle dem som ikke har så mange andre å spørre.

Og det trengs, ifølge Jostein Jensen.

– Det er mange ganger jeg griner når jeg kommer hjem. Tro det eller ei, det er folk som lever uten strøm her i byen nå. Folk i rullestol som er redde for naboen. Folk som ikke klarer å ta vare på seg selv. Vi treffer dem de andre ikke ser, fortalte han til Haugesunds Avis i 2021.

Det har ikke vært mindre behov for hjelp i 2022.

– Mat er bare inngangen vår. Vi holder rusmisbrukere i hånda og følger dem til Nav, ruskonsulenter og til legen. Jeg er «husken» til mange av dem, fortalte han nylig i forbindelse med at «Mat onna bronå» i år fikk avisens bursdagsgave.

Jostein Jensen fikk ikke overraskende Haugesund kommunes Ildsjelpris 2022 tidligere i år.

24 hjerter for frivilligheten

2022 er Frivillighetens år, et helt år der Norges viktigste lagarbeid skal feires. I november ba vi om hjelp fra dere til å finne disse lagspillerne, de som fyller definisjonen av en ildsjel ved å delta entusiastisk og som gjør en uegennyttig innsats, for en bestemt sak eller i en forening.

Over 140 mennesker kom med sine innspill og forslag til hvem som fortjener litt ekstra julelys på seg.

I løpet av 24 desemberdager løfter vi fram noen av disse, henger opp ett og ett julehjerte i vinduene våre og skrive litt om de fine folkene som er med på å gjøre livet og dagene litt bedre for alle oss andre.