I det siste har ordet «dugnad» fått litt dårlig rykte. Men er det noen som kan gi begrepet et positivt innhold igjen, så er det Tove Falkeid. Gjerne omtalt som «dugnadsdronningen», og med timevis fartstid fra omtrent alle større lokale happeninger de siste årene.

Enten det er Julemarkedet på Rådhusplassen, Røde Kors, Iron Man, HIL eller sist Festivalen i Vangen. For å nevne noen få ting.

Læreren på Hauge opererer gjerne i tospann med sin lærerkollega Eirik Apeland. Helt tilfeldig, har de forklart.

Da de ble intervjuet av Radio 102 om sin vilje til frivillig innsats for drøyt to år siden, var det ikke vanskelig å begrunne for noen av dem: – Vi får energi av å bidra med frivillig arbeid, treffe folk og å hjelpe til der vi trengs.

For resten av oss er det bare å sende dem en varm tanke og ubegrenset med takk. Uten kombinasjonen av dugnadsvilje og kreativitet er det mye som aldri hadde blitt noe av. Ikke minst mye av de tingene vi har grunn til å være stolte over på Haugalandet.

Heldigvis, Tove og Erik er ikke alene. Dugnadsånden er høyst levende her. Hver dag.

Og når vi først skriver om en innsatsvillig Falkeid, må vi innom Skåredalen, og Lars Falkeids overskuddsprosjekt. Klart han er pappaen til Tove Falkeid. 76-åringen som hvert år omgjør eiendommen sin og områder rundt til et sted å oppleve en dose julemagi. Som folk kommer fra fjern og nær for å oppleve. Hvorfor han gjør det? Bare fordi det er kjekt.

Nok en gang: Det er bare å si tusen, tusen takk! Og snart: God jul.

24 grunner til å si takk

Det er tusen grunner til å være takknemlig for å bo på Haugalandet.

I advent forteller vi Haugesunds Avis om 24 slike grunner. Hver dag henger vi opp et julehjerte i vinduene i mediehuset og skriver en tekst om noe eller noen som gleder oss og fortjener ros. Og takknemlighet.