«Åpen Zone strekker seg nok lenger enn de fleste foreldre kanskje aner. Derfor er vi nå «på hils» med nesten alle ungdommene som bor i byen vår. Men. Noen av dem besøker oss ikke lenger. De er der ute. I skyggene. I gang med et farlig spill. Disse ungdommene er minst like gullfine som alle de andre. Vi vet det nemlig. Fordi de var her i vår. Men i sommer dro noen dem inn på feil sti. Disse ungdommene har vi så voldsomt lyst å få på besøk igjen. Hjelpe dem. Inn. Tilbake på en lysere sti. Vi er klare. Godt rigget. Har dyktige folk i ryggen. Men først må DU ta inn. At det nå altså er mørke skygger og ekle tendenser ute i byen vår.»

Dette er fra en tekst Helge Toft skrev på facebooksiden til møteplassen Åpen Zone i Haugesund i september. Bak tittelen ungdomskulturkonsulent jobber Toft som superhelt, og vi trekker han fram som eksempel på en rekke ungdomsarbeidere som med åpenhet, engasjement, respekt og krav griper inn i unges liv og er en positiv kraft. Som vrir opprørsk energi i positiv retning.

Det skjer i flere steder i Haugesund, på Avanti i Tysvær, i Vindafjord – og ellers rundt i bygder og byer i regionen vår. De som strekker seg ekstra og stiller på jobb, eller som frivillig, med hjertet åpent, når ungdommer kanskje ikke engang foreldrene når. Ser og møter dem.

Det er av uvurderlig verdi. Potensielt livreddende. Takk skal dere ha.

24 grunner til å si takk

Det er tusen grunner til å være takknemlig for å bo på Haugalandet.

I advent forteller vi Haugesunds Avis om 24 slike grunner. Hver dag henger vi opp et julehjerte i vinduene i mediehuset og skriver en tekst om noe eller noen som gleder oss og fortjener ros. Og takknemlighet.