Ådnanes på Vestre Bokn er en ny blåmerket sti fra 2019. Da var stien ikke lett å finne, men nå, etter 3 års flittig bruk, er stien perfekt der den slynger seg gjennom utmark mot sjøen og Grønnestadvågen. Den er en perle av en familievennlig tursti på 4 km t/r.

For å komme til utgangspunktet kjører vi på E39 til Vestre Bokn og tar av mot Føresvik. Snart ser vi skiltet til Loten og Lodavegen, vi tar til venstre og herfra er det 5,8 km til vår parkeringsplass.

Vi kjører først langs sørsiden av Boknabergvatnet, forbi Håland og Vatnaland, deretter langs nordsiden av Vatnalandsvatnet og Økland før vi tar til høyre ved skiltet «Trosnavåg 4» og Grønnestadvegen. Veien fortsetter forbi et blått Grønnestad-skilt og gårdene.

Veien svinger etter hvert til venstre rundt Stemmevatnet og over en ferist. Herfra er det 200 meter til anvist parkeringsplass til venstre, under kraftledninger og før en krapp sving.

Gå gjennom leet ved massedepotet, ta til høyre forbi et lite grønt skilt «Ådnaneset 2 km», og gå nedover mot søndre enden av Håmannsvatn. Den smale stien smyger seg over gamle sauebeiter blant små trær og busker. Deretter over en liten høyde, gjennom et gammelt gjerde.

Stien svinger videre til høyre og oppover forbi en blåmerket stein og ned mot myrene, vi går først langs dem, så over. Vardene er godt synlige. Så stiger vi opp på turens høyeste punkt med gjerdeklyver og fin varde. Nå går vi nedover fra stien vår til en gammel steinsatt kjerrevei mot målet vårt ved sjøen. Vær oppmerksom på overgangen fra sti til kjerrevei fordi stien er svært vanskelig å finne på returen!

Den steinete kjerreveien leder oss til rester etter et spesielt bonde- og fiskersamfunn fra 1800-tallet. Her bodde det 6 familier og minst 30 personer på tross av mangel på skikkelig vegforbindelse og dårlige havneforhold.

Nå er vi ved Grønnestadvågen blant mange vakre steintufter. Hvis det er vår, kan vi raste blant kusom, fiol, og vakre steiner omgitt av blåbærlyng. Sjøen skvalper i fjæra og fuglene kvitrer. Vi returnerer til bilen på samme sti. Husk overgang fra kjerrevei til stien vår til venstre mot turens høyeste punkt, det er alt for lett å gå rett fram! På mesteparten av turen ruver et kjent landemerke, Boknafjellet, i sør.

Når vi er i bilen igjen har vi to valg. Vi kan kjøre tilbake samme veien. Men gjerne andre veien nordvestover om Trosnavåg, og videre ned til Føresvik kai for besøk i butikken eller kaféen fra 2020 for velfortjente forfriskninger. Turgåere er velkomne til kaféen alle dager bortsett fra mandager og kan sitte enten inne eller ute.

Turfakta

VARIGHET: Lengde: 4 km tur/retur.

FRA HAUGESUND: E39 til Vestre Bokn, mot Føresvik

KART: Haugesund 10015