Gå til sidens hovedinnhold

Fikk slag hos kiropraktor – nå er hun i full sving med flytting av biblioteket

Artikkelen er over 3 år gammel

MARIANNE HIRZEL. Alder: 47 år. Bosted: Haugesund. Yrke: Biblioteksjef. Aktuell: Tilbake i 100 prosent stilling etter hjerneslag.

HAUGESUND: Biblioteksjef Marianne Hirzel fikk hjerneslag i februar mens hun var hos kiropraktor. Det gjorde at hun kom rett på sykehus og klarte seg fint. Etterpå ble det rehabilitering på Stord. En periode jobbet hun 50 prosent.

– Det ble bare stress. Nå er jeg i full jobb og har massevis å gjøre, forteller Hirzel. Blant annet skal det 50 år gamle biblioteket fullrenoveres.

Hirzel begynte som biblioteksjef ved Haugesund Folkebibliotek 10. august for to år siden. Da kom hun fra en periode på elleve år ved Gassco. Marianne Hirzel er født i Bergen, men kaller seg for sotrastril. Utdannelsen omfatter ett år på Framnes folkehøgskole, videregående skole som hun fullførte i Haugesund, Høgskolen i Oslo og master fra Universitetet i Stavanger.

Har livet endret seg etter at du fikk hjerneslag i vinter?

– Jeg var heldig som fikk slaget da jeg var hos kiropraktoren, som skjønte jeg måtte rett på sykehus. Nå er jeg blitt mer bevisst og har fått meg hund for å bli mer aktiv. Når sånt skjer, tenker du mye over livet ditt og får nye perspektiv.

Biblioteket skal renoveres og bøker skal kastes?

– Vi skal kassere mye av det som har samlet seg opp av bøker gjennom årene. Først spør vi Nasjonalbiblioteket i Rana om de ønsker noen av bøkene. De går gjennom lister og vi sender bøker til dem. Så legger vi ut for salg og resten blir kassert.

Hva leser folk om sommeren?

– Jeg har sjekket utlånslistene, og det er utrolig morsomt. Her er mye lokalt. Geir Tangen topper med «Maestro». Boken hans lå på topp i fjor også. Han slår Jo Nesbø. Tangen har tredjeplass på topp 100 med «Hjerteknuser». Vi synes det er gøy at biblioteket vårt er involvert i «Maestro». Det samme med Natalie Normann. Hun har laget en serie fra Haugesund om Clara Wahl. Jeg spurte om hun kunne skrive inn biblioteket, og det gjorde hun i bind 5.

Ektemaken til Tangen, Agnes Matre blir mye lånt?

– Hun ligger på delt 5. plass med «Skinnet bedrar». Vi ser at når Agnes og Geir kommer med nye utgivelser, øker utlånet av tidligere bøker. Vi har ni eksemplarer av «Hjerteknuser» og 42 på venteliste.

Krim er alltid populært?

– Det er en sikker slager. Selv leser jeg lite krim, jeg blir skyggeredd. Da jeg leste Maestro, måtte jeg se meg over skulderen. Det er jo veldig lokalt og lett å kjenne igjen steder i Haugesund.

Hva foretrekker du å lese sommerstid?

– Jeg leser mye i forbindelse med vi skal gjennom arrangement på biblioteket. Jeg har bestilt «Trans-Sovjet ekspress» til Kjartan Fløgstad. Han kommer i ArchFest under Filmfestivalen. Nick Hornby er en trendy og morsom forfatter. Han er 60 år, og i «Miss Blackpool» er det kommet alderdom inn i forfatterskapet hans. Det har jeg sans for.

Hva leser du ikke?

– «Et helt halvår» til Jojo Moyes, den er filmatisert og en sterk bok. Så kom «Den ene pluss en», og den var helt meningsløs. Jeg er glad i når en bok har en underliggende debatt i seg. Det var bare tidtrøyte, sier Marianne Hirzel som tar ferie i slutten av august og i september.

Reisen går til hvor det er varmt, eller i fjellet. Hun har jo hund å ta vare på.

Kommentarer til denne saken