Fikk beskjed av legene om å glemme sesongen – i dag vant han verdenscupen sammenlagt

MER JUBEL: Jesper Saltvik Pedersen kan juble for seier i verdenscupen sammenlagt.

MER JUBEL: Jesper Saltvik Pedersen kan juble for seier i verdenscupen sammenlagt. Foto:

I fjor høst fikk Jesper Saltvik Pedersen beskjed om at han bare kunne glemme denne sesongen. I dag sikret han seg seier i verdenscupen sammenlagt i paraalpint.

DEL

PARAALPINT: – Det stemmer at overlegene sa at jeg bare kunne glemme denne sesongen. Vi skal ikke henge oss opp i det. Men det er veldig kult å motbevise det på denne måten, sier 19-åringen fra Åkrehamn.

I fjor sommer fikk han påvist betennelse på hjertet. Først i midten av desember kunne han begynne å trene for fullt. Onsdag sikret han seg seier i verdenscupen sammenlagt i paraalpint for sittende. For andre året på rad.

Plogen-alpinisten ble nummer tre i dagens slalåmrenn i Morzine i Frankrike. Siden Jeroen Kampschreur fra Nederland, som ledet etter 1. omgang, kjørte ut i 2. omgang, har Jesper Saltvik Pedersen vunnet verdenscupen sammenlagt før det siste rennet i morgen, også det i slalåm.

Har sikret seg tre kuler

Åkrabuen ledet med 41 poeng på Kampschreur før dagens renn. Med 60 nye poeng etter 3. plassen leder han med 101 poeng på Kampschreur, som maksimalt kan få 100 poeng i morgen.

Saltvik Pedersen har også vunnet slalåmcupen og super-G-cupen i år. Det betyr tre nye krystallkuler til Plogen-alpinisten. Akkurat som i fjor – da han vant sammenlagt, storslalåm og super-G.

– Dette er vi jævlig fornøyd med. Og du må gjerne sitere meg på akkurat de ordene, forteller trener Hans Blattmann fra målområdet i Morzine.

Saltvik Pedersen nøyer seg med:

– Jeg er veldig, veldig fornøyd. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd dette med den oppladningen jeg hadde til sesongen. Men når du først står på startstreken, har du jo veldig lyst til å vinne. Og det er stort å oppnå dette. Jeg har vært best over en hel sesong. Det er ikke bare flaks, sier åkrabuen, som glatt innrømmer at marginene var på hans side onsdag, da kompisen og rivalen Jeroen Kampschreur kjørte ut i 2. omgang.

– Men det er en del av gamet. Det gjelder å komme seg til mål, sier Saltvik Pedersen.

- Ikke drømt om dette

– Hvordan skal du feire dette?

– Nå blir det lunsj. Og så skal jeg slippe meg skikkelig løs i det siste slalåmrennet torsdag. Jeg har ikke vært helt fornøyd med kjøringen i de siste rennene. Så blir det premieutdeling torsdag kveld. Da får jeg den store kula. Og da blir det nok en markering etterpå, sier Jesper Saltvik Pedersen.

Heller ikke trener Blattmann hadde sett dette komme.

– Nei, jeg hadde ikke drømt om dette slik høsten ble. Helt utrolig. Det handler om å ha riktig fokus. Jesper er veldig flink til hele tiden å konsentrere seg om neste renn. Og han har trent veldig bra etter at han kom i gang. Mot slutten av sesongen har han prestert litt ujevnt. Det skyldes nok tynt treningsgrunnlag. Han mangler 30 dager på ski i oppkjøringen. Derfor har det svingt, men ikke så mye som fryktet, sier Hans Blattmann.

Jesper Saltvik Pedersen kan også se tilbake på to sølv og to bronse i VM - i sesongen han bare kunne glemme.

Artikkeltags