Alvorlig for flere

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Morsomhetene satt løst på Twitter, Donald Trumps egen kommunikasjonsplattform, etter de første forlydender om at han ville ut og kjøpe land. Trodde presidenten for eksempel at navnet «Greenland» henspilte på verdens største golfbane? Etter å ha avlyst sitt statsbesøk hos dronning Margrethe, som han selv hadde initiert, er den nye Grønland-saken definitivt ikke morsom lenger. En slik avlysning to uker før besøket skulle ha funnet sted er en alvorlig handling, som blir enda alvorligere når den begrunnes med statsminister Mette Frederiksens avslag på øyhandelen. Vel kunne statsministeren ha valgt andre ord, men det er ikke poenget her. Ett vesentlig poeng er at landområder ikke er salgsvare, slik det var i kolonitiden og etterlevningene av den. I det minste ville den grønlandske selvstyremyndigheten ha vært rett adressat for Trumps handelsframstøt.

Under normale omstendigheter ville et slikt «tilbud» ha kommet etter en forutgående politisk og diplomatisk prosess. Men slik fungerer det ikke med en president som har sin bakgrunn og nåtid som eiendomsgigant med røffe metoder, og som stort sett ikke kjenner andre diplomatiske redskaper enn sitt eget Twitter-tastatur.

Støyende spill og impulsive utspill fra den kanten overrasker vel ingen lenger. Men dermed ikke sagt Grønland-utspillet er uten storpolitisk logikk. Nordområdene har en økende strategisk betydning, sikkerhetspolitisk så vel som økonomisk, i klimaendringenes tid. USA har sin store Thule-base på Grønland, men Kina er tungt inne med næringsvirksomhet. Poenget, eller: problemet, er hvordan en president som vil bytte ut et regelstyrt, internasjonalt handelssamkvem med tosidig handel og den sterkestes rett, og som er skeptisk til forsvarsallianser, behandler sine nære allierte.

Ikke mange NATO-land har stilt opp så lojalt for USA som Danmark. Nå kjølnes forholdet av en president med spisskompetanse i fornærmelser og i selv å framstå fornærmet. Om Grønland-affæren ikke overrasker, gir den en ny alvorlig påminnelse, denne gang til vestlige land med interesser i Arktis og behov for forutsigbare venner og allierte. I så måte kan affæren også illustrere et usikkerhetsmoment i den stadig viktigere norske nordområdepolitikken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken