SJØFART: Norsk Sjømannsforbund anmeldte i april i fjor ti rederier og enda flere fraktefartøy for brudd på NIS-reglene, skriver NRK.

NIS-regler er regler som gir rederne anledning til å gi ansatte internasjonale lønns- og arbeidsvilkår. I utgangspunktet er det forbudt å seile mellom norske havner med NIS-flagg. Forbudet skal hindre sosial dumping og at norske arbeidsplasser blir utkonkurrert.

Sjømannsforbundet mener de anmeldte rederiene har brutt NIS-reglene fordi skipene har vært mer i norsk enn utenlandsk farvann.

Politiet bekrefter at sakene er henlagt på grunn av manglende ressurser til å etterforske dem.

– Vurderingen var at saken ville kreve betydelige ressurser – blant annet som følge av at anmeldelsen gjelder ti rederier, sier politiinspektør Pål Jæger-Pedersen i Sørvest politidistrikt.

Norsk Sjømannsforbund er skuffet over henleggelsen.

– Vi reagerer sterkt på at politiet ikke prioriterer lovbrudd til sjøs. Det er fritt fram for å bryte loven uten konsekvenser. Tannløst og uholdbart, sier forbundets advokat Terje Hernes Pettersen.

Næringsdepartementet kan i dag slette skip fra NIS dersom rederier bryter loven. Sjøfartsdirektoratet kan gi overtredelsesgebyr.

Næringsminister Iselin Nybø (V) la nylig fram en ny bestemmelse i forskrift som skal gjøre rettstilstanden for NIS-skip tydeligere.