Gå til sidens hovedinnhold

Ap: – Havbruksstrategi bør forankres i Stortinget

Regjeringen skal legge fram en havbruksstrategi før sommeren fordi det haster. En minister på oppsigelse bør forankre politikken i Stortinget, mener Ap.

– Dette handler om ei næring i rivende utvikling. Ett mål er å få forvaltningen oppdatert med det næringen driver med. Det skjer en utrolig utvikling både på offshore-havbruk, landbasert havbruk og i det kystnære havbruket, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H), til NTB.

Han sier at havbruksstrategien skal legges fram «før sommeren». Strategien vil se på tilgangen til fôrressurser, areal, infrastruktur, tillatelsessystemet og digitalisering.

Travelt

Det er bare fem år siden regjeringen fremmet og fikk vedtatt en havbruksmelding i Stortinget. Denne gangen er det en strategi som fremmes. Den skal ikke behandles i Stortinget.

– Det er tidshorisonten som avgjør det. En stortingsmelding vil ta tid. Men det vil også være aktuelt å forankre enkelte ting i Stortinget. Det er ikke noe nytt at en regjering legger fram strategier. I realiteten er det neppe så store forskjeller i oppfatning av hvordan man skal bringe næringa videre, sier statsråden.

-Strategiarbeid på speed

Fiskeripolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Cecilie Myrseth, er kritisk til at det kommer flere utredninger, men få konkrete tiltak arbeidet med en strategi som legges fram når som helst nå.

– Vi har en fiskeriminister som setter i gang strategiarbeid på speed. Det kommer lite tiltak og mye utredningsarbeid. Det går veldig i ring med lite ønske om politisk forankring på det man gjør. Næringen trenger at det som blir foreslått blir reell politikk. Da må man komme til Stortinget med det. Men det vil ikke fiskeriministeren i det meste han holder på med, sier Myrseth.

Haster for ministeren

Hun kan ikke se at det er andre enn Odd Emil Ingebrigtsen som har hastverk.

– Spørsmålet er hvem det haster for. En fiskeriminister på oppsigelse eller ei næring som trenger langsiktighet og forutsigbarhet, sier Myrseth.

Forenklinger

En arbeidsgruppe la 1. juni fram en innstilling for forenklinger i regelverket for havbruksnæringen.

– Næringen selv synes det er blitt for komplisert å forholde seg til mange forskjellige offentlige myndigheter, sier Ingebrigtsen.

Han ba om ti innspill fra arbeidsgruppen og fikk 14 forslag tilbake. Forslaget som toppet listen handlet om å lage en felles digital portal for informasjon, rapportering og kommunikasjon mellom myndighetene og næringen.

Nytt direktorat

Et annet forslag er å styrke Fiskeridirektoratet til å koordinere de ulike myndighetsorganenes forvaltningsorganer overfor havbruksnæringen.

Arbeidsgruppen foreslår at direktoratet bytter navn til Sjømatdirektoratet eller Fiskeridirektoratet. Denne innstillingen har blitt tolket som at man ønsker et eget departement for fiskeriministeren som i dag deler departement med næringsministeren.

– Dette er et litt større spørsmål og et stort lerret å bleke. Det er ikke nødvendigvis slik at en ny offentlig instans fører til forenklinger. Vi ser etter lavthengende frukter for forenkling av næringen, sier Odd Emil Ingebrigtsen.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken