SIGNERT: Rikke er skuespiller og danser, og fikk for en del år siden nasjonal oppmerksomhet for sin rolle i filmen Jernanger. Det er ikke den filmen jeg nå har sett. Jeg tenker på filmen fra overvåkingskameraet til frisør Espeland i Strandgata i Haugesund: «Rikke rydder opp». Oppfølgeren til «Idiotene» med noen gutter som river opp plantene i blomsterkassene utenfor frisøren, hiver dem ned på fortauet så jord og frekkhet spruter. En nattlig meningsløshet.

Men så kommer altså Rikke spaserende inn i bildet, snakkende i telefonen. Rolig plukker hun opp plante etter plante. Hun setter dem tilbake i kassene, danderer de så fint hun kan. 90 sekunder senere går hun videre, fortsatt snakkende i telefonen. Nydelig.

Dette kostet den unge kvinnen ingenting, utover de 90 sekundene. Og forhåpentligvis gikk hun videre med en god følelse. Gode gjerninger gjør godt.

La oss være mer som Rikke, i jula og ellers.

Vi trenger ikke kalle folk hverdagshelter eller hausse ting voldsomt opp, men det er noe veldig vakkert ved folk som gjør gode ting – som de egentlig ikke har noe med. Som lyng og blomster kylt ned i fortauet utenfor en frisør.

For løfter vi blikket, har vi alle noe med det. Rikke setter ord på det i artikkelen vi hadde om saken:

– Dette er byen min, gata mi. Dette syntes jeg ikke var greit. Hva vil vi egentlig at byen skal være? Skal ikke folk få lov til å pynte i sentrum?

Ringvirkningene av de 90 nattlige sekundene er store. For Elin Espeland ble irritasjonen over pøbelstreker snudd til begeistring over menneskelig godhet. Og sikkert ny giv i sin iherdige innsats for å lage det fint i sin lille flik av byen.

Og vi i avisa elsker og fortelle om sånne saker. De skrives med smil, og leses av kanskje 20.-30.000 personer. Hva om et par tusen av disse får lyst til å gjøre noe godt for andre. Da var det ikke bare plantene Rikke plukket opp, men også motivasjonen for å gjøre noe fint hos tusenvis av andre.

Så plukker flere opp noe boss som ligger like ved dunken. De slipper biler inn på forkjørsveien i rushet. Smiler til bussjåføren og spør om et urolig barn trenger noe hjelp.

Det er mye godhet i verden, og det er nesten ikke grenser for hvilken forskjell ett menneske eller en idé og litt innsats kan gjøre.

Vi har for eksempel Kjersti H. Torsteinsen som i januar laget en liten facbookgruppe for folk som ville prøve å gå eller løpe 100 km den måneden. Det ballet på seg. På det meste har 285 personer nådd målet. Gjennom motivasjonen herfra har mange gått og jogget mer enn de noen gang har gjort. «Hadde ikke klart det uten denne gruppen,» skriver mange. En liten idé som har gitt mange glede og fysisk og psykisk helse.

Jeg kunne nevnt mange eksempler. Noen er hjerteskjærende. Jeg pratet nylig med en kar som kjemper beinhardt for å få livet til en ung mann han ikke har noe ansvar for, på rett kjøl. Jeg kan ikke gå i detaljer, men det er tunge ting. Der folk ikke har ansvar, men tar ansvar.

Du kan gjøre mye godt i verden.

Fra oss i Haugesunds Avis: Vi ønsker dere alle en god og fredfull jul.