Kjære Haugesunds Avis. Hvem i allverden er det dere skriver til her? Noen som IKKE vet at "måtehold" er nøkkelen? Hadde dere, og ernæringsfysiolog Junge hatt utfordring selv med måtehold, så hadde dere aldr formulert dere slik. Så vær så snill, hva er dette godt for?

Dette kunne vært en helt vanlig artikkel over Ola Nordmanns julemiddag om det er ribba eller pinnekjøttet som er vinneren. Kunne dere ikke bare latt artikkelen handle om tradisjoner, ritualer og hvor mye julemiddagen faktisk betyr i norsk kultur? Hvorfor må dere, som alle andre ukeblader og magasiner få inn shaming og kroppsfokus, diettfokus og "gode råd"?

Ja det ER lov å kose seg i julen, å NYTE med verdens beste samvittighet. Og de som ikke har et vektproblem eller tankekjør ifht mat VET JO DET! Men alle andre, de vet jo også det, men får det jo ikke til.

Hvem har spurt om deres råd? Er dere klar over hvor mange som gruer seg til jul, høytider, 17. mai, ferie, hotell pga den jævla buffeten hvert eneste år pga en diett? Fordi DE VET JO at en "må tenke over hva en spiser", men så er det ikke så enkelt. 1 av 4 kvinner gruer seg til NESTE MÅLTID!

Naturlig slanke mennesker regulerer og justerer og klarer å nyte julen uten skam og bekymring og tankekjør.. Men de som er på diett, er overvektige eller de som er konstant bekymret for vekt oppgang vet jo at en julemiddag ikke er hverdagskost. Slik vi vet at ribbe som junkfood ikke er slankemat eller hverdagskost. Men det er ikke det det handler om.

Mat og kost er så mye mer komplisert enn det at jeg er direkte skuffet over hvor enkelt det går an å skrive om spiseråd. Som om de som overspiser ikke forstår at det vi gjør er "feil"! Men når vi er på slank, følger en diett, ødelegger vi vårt naturlige forhold til mat og utvikler en svart-hvitt tankegang. Jul og høytid er "helvete" for alle som har en utfordring knyttet til mat for en kan aldri vinne den kampen uansett. Vi må reparere forholdet til mat, det hjelper ikke å "tenke seg om".

Det er ikke din feil at du er overvektig eller sliter med svart hvitt tankegang eller synes det er vanskelig med "måtehold" Det er tiden vi lever i, unaturlig mat og unaturlig tilgang på mat, diettfokus og så utrolig mye mer som spiller inn på hvordan du spiser. Vi kan trene oss ihjel og gå så mye tur i skogen vi klarer, følge tallerkenmodellen og gjøre "alt vi kan" for at "det kan gå bra" som Junge sier til avisen. Men hva er det som kan gå ille?

Mennesker som overspiser kan jo tallerkenmodellen og vet at bevegelse er lurt, det hjelper ikke! Og det gjør det hvertfall ikke bedre med enda mer shaming.

Så vær så snill Haugesunds Avis, hold dere til saken, snakk om det dere vil men hold nå shaming for dere selv. Jeg skal love dere, alle vet hva en bør spise og ikke spise hver eneste dag også i julen, uten at dere og en ernæringsfysiolog skal komme med velmenende råd. Mine beste råd til dem som ikke trenger deres råd: Nyt og spis og vær tilstede.

Mine beste råd til dere som sliter med overspisingsproblematikk og overvekt, og som kan tur- og tallerkentrikset fra før men som vet det går galt hver jul for det: Det går helt fint! Pust, slapp av, hvil.Du er mer enn god nok, du er ikke overvekten din. Det er ikke din feil at du overspiser.

Ønsker du en endring, vær nysgjerrig. Vær din egen forsker; hva er det du gjør som ødelegger for deg? Kanskje ikke denne julen er tiden for å sette i gang en kamp mot tallerkenmodellen, kanskje du heller kan bruke romjulen på å kartlegge dine egentlige spisemønstre. Hva trigger til overspisingen? Og se om du finner andre perspektiv. Diett fører til overspising. Vit at du kan bli fri fra overspising og overvekt og bli naturlig slank. Men da må du slutte å kritisere deg selv for alt du gjør feil, og begynne å nyte maten, livet og anerkjenne alt det gode du gjør!

Du er mer enn god nok. Jeg ber deg, skjerm deg selv fra sosiale medier og artikler som dette og vektråd. Prøv å nyte så godt du kan, du har lov!