Røde Kors ber festglade folk på festival drikke vann innimellom halvliterne

Feststemt publikum under Oslo Sommertid på Voldsløkka på Bjølsen i Oslo i slutten av juni. I helgen er det både festivaler og konserter, og visse forholdsregler bør man ta, råder Røde Kors Hjelpekorps.

Feststemt publikum under Oslo Sommertid på Voldsløkka på Bjølsen i Oslo i slutten av juni. I helgen er det både festivaler og konserter, og visse forholdsregler bør man ta, råder Røde Kors Hjelpekorps. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Skal du på festival er huskelisten for en problemfri opplevelse lang: Solkrem, ørepropper, kondom og påfyll av vann innimellom halvliterne er noen av rådene.

DEL

– På det meste kan vi behandle opptil 800 mennesker på én festival. Mange av skadene kan unngås med enkle forholdsregler, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Hjelpekorpset behandler flere tusen mennesker på sommerens utallige festivaler og konserter, og det er særlig solbrenthet, fyll og ikke minst dehydrering når gradestokken ligger og vaker rundt 30-tallet som gir festglade nordmenn problemer.

– Vi skal ta godt vare på alle, men det beste er jo å nyte konsertopplevelsen uten hendelser. Noen enkle kjøreregler kan gjøre dette enklere. Mange blir varme og må drikke nok vann og beskytte seg mot sola. Det er også viktig å være forsiktig med alkohol, for mange av skadene skjer i forbindelse med drikking, sier Løvik.

Varmt, men noen byger

Denne helgen avsluttes blant annet jazzfestivalen i Molde, mens Fjellparkfestivalen pågår i Flekkefjord og i Stavanger er det både Gladmat og Bistrovaganza. I tillegg er det en rekke konserter land og strand rundt.

Visit Norway råder folk som har tenkt seg på festival eller konsert til å kle seg riktig, blant annet er tynne ullklær å anbefale, selv på sommeren. Regntøy og gummistøvler kan også være nyttig, selv om meteorologene verken melder om særlig mye nedbør eller et plutselig kuldesjokk denne helgen.

Stort sett ligger det an til pent og varmt vær fra fredag til søndag. Det kan imidlertid komme regn- og tordenbyger i fjellstrøkene i Sør-Norge og nordlige deler av Østlandet utover fredagen, og på søndag ser det ut til at det kan komme noen byger inn fra vest. Det er også meldt om byger i Finnmark.

Festivalvettregler

Røde Kors' enkle festivalvettregler dreier seg om alt fra bading og grilling til drikking av vann og å vise måtehold med alkohol:

* Drikk nok vann for å unngå heteslag – alkohol er dehydrerende, så det er viktig å fylle på med vann innimellom – og man må drikke minst to liter vann i løpet av dagen.

* Bruk solkrem – med minimum solfaktor 15 med UVA-beskyttelse, og bruk gjerne dekkende klær, solhatt, solbriller og parasoll.

* Forebygg insektbitt – særlig i skog- og kystområder kan det være lurt å dekke seg til for å gå fri fra flåtten.

* Vis badevett – bad ikke når du er påvirket av rusmidler og ikke rett etter at du har spist.

* Pass på grillen – det er skogbrannfare over store deler av landet, så gå aldri fra grillen og slukk den etter deg. Barn, dyr og overstadig berusede personer har heller ingenting å gjøre i nærheten.

* Ta vare på hørselen – bruk ørepropper, og utstyr barn med hørselvern.

* Drikk med måte – man blir ekstra påvirket av alkohol i varmen, og pass på det du drikker, så du ikke får i deg mer enn det du tåler.

* Bruk kondom – for å unngå seksuelt overførbare sykdommer.

* Si ifra – hvis noen trenger hjelp må helsepersonell eller andre kontaktes, og ring 113 dersom du kommer over en bevisstløs person.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken