– Folk flest er blitt flinkere til å levere inn plastemballasje de siste 5-10 årene, og de fleste er også påpasselige med at emballasjen er tom og ren. Dersom alle lager et nyttårsforsett om å bli litt flinkere i 2018, kommer vi til å få en stor miljøgevinst, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Hvert år leverer vi på landsbasis inn over 30000 tonn plastemballasje. Imidlertid gjør mat- og andre produktrester at gjenvinningsarbeidet blir vanskeligere. En måling utført av TNS viser at 71 prosent av innbyggerne på Vestlandet nå og da leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje.

Det tilsvarer 423.000 av fylkenes nær 600.000 privathusholdninger.

Røine forteller at om lag 80 pst av den innsamlede plasten blir gjenvunnet til nye plastprodukter etter å ha blitt sortert i et halvt dusin ulike kvaliteter.

Hun har følgende oppfordring til alle som kildesorterer plastemballasjen sin.

– Vær så snill å bare legg tom plastemballasje i plastreturen. Det beste er selvsagt at du skyller vekk produktrestene eller eventuelt gir emballasjen en omgang med oppvaskbørsten. Men dersom det ikke går, er det mye bedre at du kaster den skitne emballasjen i restavfallet, sier Røine.

I målingen svarer tre prosent fras Vestlandet at de ofte leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje, mens 21 prosent gjør det av og til.

47 prosent svarer at de sjelden gjør det, mens 21 prosent med hånden på hjertet kan si at de aldri leverer inn tilgriset plast.(Pressenytt)