ØKONOMI [Nettavisen]: Det er blitt stadig mer populært å både leie og leie ut privatboliger i ferien. Det er i utgangspunktet en god idé, mener forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

– Dersom boligen din skal stå tom i sommer, kan du vurdere å leie ut og finansiere egen ferie med leieinntekt, sier Motzfeldt til Nettavisen.

Men etter innføringen av nye skattregler, er sjansen betydelig høyere for at det kan gi deg baksmell på skatten neste år.

– Hvis man driver Airbnb stort, så kan det absolutt bli ganske store penger ut av det, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Nettavisen.

Nye regler

Tidligere var kortidsutleie skattefritt så lenge det gjaldt du bare leide ut under halvparten av boligen eller leieinntektene ikke oversteg 20.000 kroner i året.

Regjeringen endret imidlertid på disse reglene i fjor, og nå gjelder dette bare når leieforholdet sammenhengende varer i minst 30 dager.  For kortidsopphold, som utleie gjennom Airbnb, gjelder andre regler.

– I de nye skatteregler fra 2018 skilles det mellom over eller under 30 dagers utleie. Frem til nå har det ikke vært skille på dette, sier Motzfeldt.

Etter de nye reglene, må du nå skatte på 85 prosent av inntektene som overstiger 10.000 kroner ved korttidsleie. Dette gjelder uavhengig av om du leier ut hele eller deler av boligen.

– En viktig grunn til det er at slike korte opphold konkurrerer med hotell- og annen overnattingsvirksomhet, sier Lothe i Skattebetalerforeningen til Nettavisen.

Skatt

Det kan få store konsekvenser for skatten din hvis du driver Airbnb-utleie på en viss skala.

For eksempel: Si at du leier ut et rom i boligen din gjennom Airbnb og får inntekter på 110.000 kroner i løpet av et år på dette.

Da slipper du å skatte på de første 10.000 kronene, men må deretter skatte på 85 prosent av de resterende 100.000 kronene, altså 85.000 kroner.

Skatten du må betale blir dermed 23 prosent av 85.000 kroner, altså 19.550 kroner.

Disse pengene skal du først betale tilbake neste år, gjennom skatteoppgjøret. Det vil si Airbnb-utleiere veldig lett vil kunne få baksmell på skatten. 

– Man kan vurdere om man vil bake det inn i skattekortet og få et nytt skattekort, så slipper man restskatt til neste år. Men det er ikke så ille å få restskatt hvis man vet man får det. Du taper i alle fall ikke noe særlig på det siden rentene er så lave, sier Lothe.

Fare for ID-tyveri

Motzfeldt mener også det er andre ting man må være oppmerksom på hvis man skal leie ut gjennom Airbnb.

– For det første er det lurt å sjekke at de du leier ut til har gode tilbakemeldinger på AriBnb slik at du sikrer at du leier ut til ordentlige folk. I tillegg er det viktig å passe på at leietakerne ikke får tilgang til sensitive opplysninger som personnummer, kontonummer, pass med mer. Påse at dette er gjemt og innelåst, sier Motzfeldt, som forteller at ID-tyveri er et økende problem.

– Dersom noen uvedkommende får tak i personnummeret ditt, kan de begå økonomisk svindel som for eksempel kjøpe varer eller bestille kredittkort i en annen persons identitet, sier hun.