OSLO: Lederen av Stortingets næringskomité reagerer sterkt på Stenslands uttalelser til NTB om at staten bør selge seg ut av DNB etter avsløringene om at bankens datterselskap i Luxembourg bisto kunder i å opprette selskaper i skatteparadiser.

– Jeg ser ingen holdepunkter for at staten fortsatt skal ha et eierskap i DNB. Tvert imot viser denne saken at det er viktig å sørge for god styring gjennom lovverk og tilsyn, sa Stensland.

– Jeg håper virkelig at Høyres ledelse klargjør at dette ikke er aktuell politikk, sier Pollestad til NTB.

– Useriøst

– Det blir helt useriøst og uforutsigbart når en representant for et regjeringsparti på innfallsmetoden vil selge statens eierandel i DNB, mener han.

Også SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes møter forslaget med hoderysten.

– At Høyre vil stikke hodet i sanden gjennom å selge DNB i stedet for å rydde opp i kaoset, forteller jo en hel del om hvor liten tiltro Høyre har til at regjeringen evner å rydde opp i dette, sier han.

Staten ved Næringsdepartementet eier i dag 34 prosent av aksjene i DNB.

Flere svar

Næringsminister Monica Mæland ba tirsdag styret i DNB om flere svar på «hvem som visste hva» om skatteparadis-ordningen og sier at det fortsatt er en rekke ubesvarte spørsmål i saken.

Stensland, som sitter i Stortingets helsekomité, står foreløpig alene om utspillet, men sier han er forundret over at ikke andre har kommet på banen med dette synspunktet tidligere.

– Vi må ta denne debatten. Det er ikke hensiktsmessig å styre en bank gjennom Stortinget, sier han og peker på at et flertall av bankene i Norge er private.

Nyttig eierskap

– Finansielt er det ikke mye å tjene på å selge, men man vil få mye renere linjer. Jeg ser heller ikke hva slags nytte staten har av eierposten i DNB, sier Stensland.

Pollestad sier han blir oppgitt over slike utsagn.

– Det er viktig å sikre norsk eierskap i store banker. Som kapitalist har staten her mulighet til å sitte som en langsiktig eier i en viktig bank, sier han.

Når det gjelder den pågående skatteparadissaken, mener han at det statlige eierskapet har en klar nytte.

– Det bidrar til å løfte disse debattene opp både i nyhetsbildet og det politiske miljøet, sier han. (©NTB) (©NTB)