Politiet: – Alt tyder på at han var en ensom ulv

Philip Manshaus ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Philip Manshaus ble mandag varetektsfengslet i fire uker. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet jobber ut fra en teori om at terrorsiktede Philip Manshaus var alene om ugjerningen lørdag. Ifølge NRK var 21-åringen medlem av en skyteklubb.

DEL

TERROR: – Alt tyder på at han var en ensom ulv, men det spørsmålet må vi holde åpent en god stund til før vi kan lukke det helt, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Han understreker at politiet ikke har noen andre spesielt under observasjon i forbindelse angrepet på moskeen Al-Noor Islamic Centre lørdag, og drapet på Manshaus' stesøster i forkant av angrepet.

Vil ha sakkyndig vurdering

Politiet ønsker nå å få klarhet i tilregneligheten til den siktede 21-åringen ut ifra de konkrete handlingene, men også på bakgrunn av informasjonen de har om ham, ifølge politiadvokaten.

– Handlingens alvorlighet er en del av det, sier Kraby.

Påtalemyndigheten har signalisert at de vil begjære en judisiell observasjon, en såkalt sakkyndig vurdering, av Manshaus. Hans forsvarer, advokat Unni Fries, har så langt ikke ønsket å kommentere hvordan 21-åringen stiller seg til en slik vurdering, men ifølge politiet har mannen så langt avvist å delta i vurderingen.

Politiet opplyser til NTB at de vil foreta en slik observasjon også uten samtykke.

NRK: Var medlem i skyteklubb

Etter det NRK erfarer skal Philip Manshaus ha stått oppført som medlem av en skyteklubb i Oslo-området siden våren 2018.

– Tilhørighet til pistolklubb er viktig informasjon i en sak av denne typen. Utover dette blir det vanskelig å kommentere disse opplysningene, sier politiadvokat Kraby.

Ledelsen på skytebanen der klubben har treningene sine, opplyser til NRK at de er kjent med saken, men at de har blitt bedt om å ikke uttale seg. Heller ikke andre personer i klubben ønsker å kommentere opplysningene overfor kanalen. De henviser til politiet.

Hadde flere våpen

Mandag bekreftet også politiet at 21-åringen hadde flere våpen på seg under angrepet på moskeen lørdag.

– Det var flere våpen, og det var jaktvåpen, og vi antar at noen av disse våpnene var oppbevart lovlig uten at han nødvendigvis hadde tilgang til dem, sier Kraby til NTB.

21-åringen ble mandag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, blant annet på grunn av gjentakelsesfare.

Islamsk Råd mener sikkerhetstiltak kan ha reddet liv

Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge sier til NTB at de var i kontakt med norsk politi etter moské-angrepene på New Zealand tidligere i år, og fikk forsikringer om at de tok sikkerheten på alvor, men at det ikke var noe som tilsa at det skulle være behov for ytterligere tiltak på det tidspunktet.

– Vi har bedt moskeene sette inn ekstra sikkerhetstiltak som er nødvendig spesielt under store folkeansamlinger slik som fredag og id. Noen av tiltakene i moskeen i Bærum som ble satt i gang etter Christchurch-terroren, var med på å minske skaden, sier han.

Waheed Ahmed, som er informasjonsansvarlig ved Al-Noor Islamic Centre, sier til VG at hoveddøren til moskeen var låst da Philip Manshaus gikk til angrep. Dette var ett av sikkerhetstiltakene moskeen innførte etter terrorangrepet på New Zealand.

– Vi har kodelås på dørene våre, og døren skal alltid være låst. Det satte vi inn som et tiltak for at andre personer ikke skulle komme inn uten å ringe på, sier Ahmed til avisen.

Artikkeltags