«Viktig melding – lytt til radio»

Onsdag blir det lyd i disse igjen. Men vet du hva varslingssignalene betyr?

Onsdag blir det lyd i disse igjen. Men vet du hva varslingssignalene betyr? Foto:

Av

Onsdag klokken 12 uler tyfonene igjen. Bare halvparten av befolkningen vet hvilket signal Sivilforsvaret tester, viser en ny undersøkelse.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

BEREDSKAP: Onsdag klokken 12.00 - 12.10 testes de 1250 varslingsanleggene i byer og tettsteder. Signalet som prøves er landsomfattende og betyr «Viktig melding - lytt på radio».

– Signalet betyr i praksis «søk informasjon». Det viktigste er ikke hvor du søker informasjon ved akutt fare, men at du faktisk gjør det, sier Sivilforsvarets sjef Jon Birger Berntsen.

Varslingsanleggene testes to ganger i året, og de siste årene er det signalet «viktig melding – lytt til radio» som er blitt sendt rundt. Dette gjenkjennes av tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

I fredstid kan slik varsling være aktuelt ved  feor eksempel ved gassutslipp fra industri . I krig kan varslingsanleggene brukast ved fare for flyangrep.

Vet ikke hva signalet betyr

Ifølge en undersøkelse Faktum Markedsanalyse har utført for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, vet 49 prosent av befolkningen at det aktuelle signalet betyr at du skal søke informasjon i radio, TV, sosiale medier eller andre steder.

27 prosent av de spurte svarer at signalet betyr «flyalarm». 9 prosent tror det betyr «faren over», mens 15 prosent svarer «vet ikke».

De rundt 1.250 varslingsanleggene i Norge testes hvert år klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni, og signalet kan høres av over halvparten av befolkningen.

Tidligere rullerte man på å sende varslingssignalene «viktig melding – lytt til radio», «flyalarm» og «faren er over», men nå er det altså bare førstnevnte som brukes ved test.

Sivilforsvaret ønsker tilbakemelding på anlegg som ikke fungerte ved prøven. Det kan meldes til nærmeste sivilforsvarsdistrikt.

Artikkeltags