OSLO: Forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt, og partene har foreløpig ikke satt noen ny frist.

– Morgenbussene kjører som normalt inntil ny beskjed blir gitt, sier kommunikasjonsansvarlig Ida Langdalen Kristiansen i Yrkestrafikkforbundet til NTB.

Rundt klokka 6.30 torsdag morgen satt partene fortsatt i forhandlinger.

Rammer flytrafikken

Dersom det blir streik, vil den også få konsekvenser for flytrafikken. Sjåfører på busser mellom passasjerfly og terminalene på Oslo lufthavn er blant de 1.510 som blir tatt ut i streik i første runde. I tillegg rammes busstrafikk til og fra Oslo lufthavn og flyplassene i Bergen og Trondheim.

Ved en streik vil også all rutekjøring i Trondheim sentrum stanse. Det samme gjelder Kystbussens rute Kristiansand – Haugesund – Stavanger – Bergen og rutene til Norgesbuss på Østlandet. I tillegg vil rutene til Unibuss Ekspress bli rammet.

12.000 sjåfører

Bussoppgjøret omfatter de fire fagforbundene Yrkestrafikkforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund, Fagforbundet og Jernbaneforbundet, samt de to arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og NHO transport.

Forbundene organiserer over 12.000 bussjåfører, men i første omgang vil altså kun rundt 1.500 av dem bli tatt ut i streik.

Sjåførene mener arbeidsgiverne bryter en ni år gammel avtale om at bussjåførene skal ha opptrapping til et lønnsnivå på linje med industrien. I tillegg krever sjåførene klare retningslinjer for arbeidsdagen. De hevder at de blir utsatt for knallharde rutetider med få pauser.

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO transport understreker at de ikke kan gi bussjåførene mer enn andre grupper.

– Vi har tilbudt våre motparter det samme oppgjøret som andre har fått, og som andre grupper har akseptert. Vi har ingen grunn til å gå høyere med bussjåførene enn det andre grupper har fått så langt i årets oppgjør, sa Stordrange til NTB mandag