Gå til sidens hovedinnhold

Betydelig fare for snøskred flere steder i landet

Både i Hardanger, Hallingdal, Heiane, Vest-Telemark, og Jotunheimen er det betydelig snøskredfare både søndag og mandag.

VÆR: De fem stedene er i kategori tre melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sine nettsider. Det betyr betydelig fare for snøskred.

– Det er regioner på Østlandet og sør på Vestlandet som har den høyeste faren. Ellers er det ganske lite snø rundt om i landet og lite som skjer, sier Tommy Skårholen, vaktleder på snøskredvarselet hos NVE til NTB.

– Folk må unngå å bevege seg i bratt terreng. De må kunne håndtere skredproblemene og bør ha god skrederfaring for å være i disse områdene, sier han videre.

NVE anbefaler alle i Jotunheimen å unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.

– Drønn og skytende sprekker i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor. Der vinden har tatt tak kan det ligge små flak av fersk fokksnø som er lett å løse ut, melder NVE på sine nettsider.

For Heiane er det den kraftig vinden og nysnø som gir økt skredfare. Det anbefales å unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø. Det samme gjelder for Vest-Telemark og Hardanger.

– Krevende forhold! Unngå bratt terreng med fersk fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, står det om Hallingdal.

Kommentarer til denne saken