Gå til sidens hovedinnhold

Bevare våre fine skoler

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Over det ganske land, har vi både skoler og barnehager; skoler og barnehager som i aller høyeste grad bør ivaretas for å skape et godt miljø der folk bor. Dette gjelder likeså i Sveio, som i kommuner en kan sammenligne Sveio med. De nummererte anbefalingene fra Telemarksforskning kan vi heller ikke legge på hylla. Dette fordi et godt skoletilbud i Sveio, vil kunne komme til å skape en god fremtid for våre barn. Et godt skoletilbud, vil derimot være vanskelig å fremdrive, hvis grendeskolene enten helt eller delvis blir nedlagt. Ja, det vil kunne gi innsparinger på nærmere 4,3 millioner kroner, men kan vi sette en prislapp på verdig skolegang og god fremtid?

I fremtidige år planlegges det for nødvendighetene, og det innbyggere i Sveio skulle både trenge & ønske. Fra flerbrukshall til brannstasjon. Sveio skal være et godt sted å leve, vokse & bo. Spørsmålet ligger derimot i, om det å flytte skolene fra en plass til en annen eller nedlegge skolene, om dette vil være et godt tilbud til vekst for lokalsamfunnet der skolene i dag står. Lange bussturer, spesielt for de aller minste & uten tilsyn fra voksne, vil ikke være gunstig. Små barn trenger ofte tilsyn fra voksne, og det å skulle gå fra barnehagehverdagen med tilsyn & rett over til lange reiser uten tilsyn. Hvordan vil dette utarte?

Samt må vi tenke på at de blandes sammen med barn helt fra sin egen alder og opp til ungdomsskolen. Hva skjer da med mobbeproblematikken? Private skoler kan også bli et hett tema, der mennesker fra by til bygd må betale dyre dommer for å la barna gå på skole. Er det en slik bygd vi ønsker? Det er ikke sikkert privatskole blir en prioritet, men sikkerhet før usikkerhet er alltid en fin greie.

En god kommune i god vekst, det er alltid ønskelig. Hvorvidt dette vil komme av nedleggelse av grendeskoler & utbygging av større enheter er spørrende. Det er ønskelig å styrke de skolene vi har, som, ifølge telemarksforskning, allerede leverer gode resultater. Gi støtte til lokalsamfunn. Gjør de attraktive for andre som flytter til Sveio, og forhåpentligvis vil vi da kunne se et Sveio i vekst.

Kommer du til Sveio, velger du å flytte fra byen til Bygda. Noen for å få det roligere, andre for å se hva Bygda har å by på. Ikke er det da viktig å kunne gå overalt, heller å sikre barnas fremtid. Å sikre deres fremtid innebærer å ikke utsette barna for trafikkfare, potensiell mobbeproblematikk & lange bussturer uten voksnes tilsyn.

Behold skolestrukturen, styrk de lokale skolene i lokalsamfunnet som eksisterer. En god fremtid, et godt Sveio å bo i.

Kommentarer til denne saken