Ikke la dette bli det siste du ser: – Skremmende at så mange tar sjansen

- Ikke la dette bli det siste du ser, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding. De er oppgitt over antallet som slurver med skraping av frontruten. Foto: Colourbox/illustrasjonsfoto.

- Ikke la dette bli det siste du ser, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding. De er oppgitt over antallet som slurver med skraping av frontruten. Foto: Colourbox/illustrasjonsfoto.

Artikkelen er over 2 år gammel

Det frister lite, men kan være livsviktig. Å ikke skrape ruten på bilen, kan koste deg dyrt på flere måter.

DEL

TELEMARK [TA]: – Ikke la dette bli det siste du ser, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding, og viser til et bilde av en nediset frontrute.

Bare i Telemark har det den siste tiden vært flere tilfeller der sjåfører har mistet lappen på grunn av dårlig eller manglende skraping av frontrutene, skriver Telemarksavisa 

– Det er skremmende mange som tar sjansen på å kjøre uten å skrape rutene skikkelig. Slurver du med dette, setter du både deg og andre trafikanter i mulig livsfare, sier direktør i Tryg, Espen Opedal i pressemeldingen.

Skaper lommeboken

– Å ikke ta seg bryet med å skrape bilrutene fri for is kan medføre at du må skrape 2.550 kroner ut av lommeboken i stedet, sier Opedal, som er oppgitt over situasjonen.

– Senest i dag tidlig så jeg minst en som kom kjørende med kun en liten sirkel å se gjennom. Resten av rutene på bilen var full av is, det sier seg selv at han ikke hadde nok oversikt til å kjøre trygt, sier han.

I pressemeldingen fra Tryg opplyses det at dersom du skulle havne i en trafikkulykke og frontruten din er elendig skrapet, kan du i tillegg til straff fra politiet risikere at forsikringsselskapet ikke utbetaler én krone i erstatning til deg.

Fra politiets side varierer straffen fra et par tusen kroner i bot, til førerkortbeslag for de mest graverende eksemplene på skrape-slurv.

– Både vi og politiet er strenge med bilister som opptrer uaktsomt i trafikken. Liv kan fort gå tapt på grunn av elendig sikt gjennom frontruten, sier Opedal

Stresser om morgenen

Han legger til at morgenstress kan være en av grunnene til at bilister slurver såpass mye.

– Det burde være en selvfølge at man har best mulig sikt når man legger ut på kjøretur. Heldigvis er de fleste av oss flinke til å skrape rutene skikkelig, men altfor mange slurver med skrapingen, spesielt om morgenen eller i bitende minusgrader, Opedal.

Fem skraperegler

  • Skaff deg en god isskrape og snøkost. Det er sjelden vellykket å bruke nødhjelpemidler som kredittkort og CD-cover for å skrape bilrutene fri for is. Ha isskrapen lett tilgjengelig i bilen, og hold den ren.
  • Husk sidespeilene. De iser også igjen i kulda.
  • Ha gjerne et frontrutetrekk liggende i bilen, og bruk det når du parkerer ute om vinteren.
  • Vurder å investere i motorvarmer og kupévifte. Da får du en bil som er varm, isfri og mye lettere å starte. Det er bensinsparende, miljøvennlig og øker sikkerheten.
  • Og til sist: Husk at film gjør seg best på kino, ikke på frontruten. Pass derfor på at du har gode vindusviskere, og vask vindusviskerne hver gang du fyller drivstoff.

Artikkeltags