En god «Lunch»

SUKSESSTEGNER: Børge Lund synes det er stas at serien hans «Lunch» har fått eget album. Han har oppveksten i Sauda, utdannelsen fra Nederland og bor i Stavanger. FOTO: privat

SUKSESSTEGNER: Børge Lund synes det er stas at serien hans «Lunch» har fått eget album. Han har oppveksten i Sauda, utdannelsen fra Nederland og bor i Stavanger. FOTO: privat

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Børge Lund drømte aldri om bli tegneserieskaper. Nå finnes «Lunch» i 20 aviser og blader og har fått et eget album.

DEL

TEGNESERIE: «Lunch» befinner seg et sted mellom seriene «Dilbert», «Etaten» og «The Office». Hovedpersonen er karakteren Kjell, dysfunksjonell på de fleste av livets områder. Likevel har han en akademisk utdannelse.

Del på Facebook

– Det er en Kjell i oss alle. Greit å ha en type som kan du kan ta helt ut. Han har høyere utdannelse, men jeg vet ikke hvilken.

– Kan han sammenlignes med Jokke i Pondus-serien?

– En akademisk Jokke, ja, sier Børge Lund. Født i Vesterålen og oppvokst i Sauda fra han var 5 til 19 år. I dag bor han i Stavanger og livnærer seg som industridesigner. Hele ungdomstiden tegnet han og pløyde gjennom Fantomet, Sølvpilen, Donald Duck, Boing og Lucky Luke.

Fantomet-karikatur

En karikatur av Fantomet var det første Lund fikk på trykk. Han og en kompis hadde en internt konkurranse da Fantomklubben ville ha karikaturer.

– Han fikk sin tegning først på trykk, min kom etterpå. Den er like dårlig i dag som den var den gang, forteller Lund på telefon fra Tyrkia der han er på familieferie. Den snart 38 år gamle tegneserieskaperen har kone og barn. Først i moden alder da Lund var tvillingpappa og skulle bli far enda en gang, kom «Lunch» til verden.

– Jeg hadde dårligere tid enn noensinne. Men fikk lagd 15 striper til Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007.

Tidspresset var det som skulle til. «Lunch» kom til en slags semifinale. Serien fikk gjesteplass to ganger i Dagbladet. Samtidig fikk han sjansen til å bli trykket i Pondus.

Stas med eget album

– Koblingen Dagbladet og Pondus er to viktige kanaler. Du får testet produksjonsevne og serien på publikum. Samtidig ble serien solgt til Teknisk Ukeblad. En god match mellom serie og fagtidsskrift, sier Lund.

«Lunch» går i dag i 20 aviser, blader og nettsteder. Den er en av de faste biseriene i Pondus. For et par uker siden kom det første «Lunch»-albumet ut på Egmont Serieforlaget.

– Klart det er stas og en bekreftelse på at forlaget og agenten min har tro på serien.Børge Lund drar veksler på egen erfaring fra et liv som kontormedarbeider. Han kjenner typene, konfliktene, væremåtene, systemet og ikke minst motstanden mot systemet.

Ikke selvbiografi

– Lettest er det å ta fra det du har opplevd selv. Martin Kellerman, som tegner Rocky, er et ekstremt eksempel. Knausgård er bøkenes Kellerman. Mitt stoff er ikke selvbiografi.

– Hvor viktig er Kjell?

– Han gjorde serien interessant, både for leserne og jeg som lager den. Han er kjekk å tegne og skrive. Selv om du kan strekke det langt, er det viktig å holde rammene så det ikke tar helt av. Rammene skal være noenlunde normale.

Lund går i full jobb og trives med det. Per i dag ser han ikke for seg et liv der han tegner på heltid. Kanskje det blir nedtrapping etter hvert.

Fire striper i uken

– Hvordan jobber du med «Lunch»?

– Jeg tegner og noterer mye. Mye av dødtiden som folk har, fyller jeg opp med småskisser. Enkelte dager må jeg stå opp tidlig og gå til sengs seint for å sluttprodusere ting. Jeg lager fire striper i uken, pluss en halv søndagsside i Dagbladet. Fargelegging har jeg satt ut, og stilen min er ganske enkel. Teksten er det vanskeligste. Jeg tegner først, boblene gjør jeg etterpå, sier faren til Kjell, Bache, Thorsen og resten av persongalleriet i «Lunch».

Artikkeltags