Eirik Wekre:

«Operasjon Høye Nord»

Gyldendal 2010

Thriller 332 siderEn bok man knapt kan legge fra seg før siste side er vendt.

bok: Etter suksessene med «Operasjon Snøhvit» og «Operasjon Isbjørn» var det med store forventningen jeg tok fatt på Eirik Wekres nyeste thriller med PST-etterforsker Hege Tønnesen i hovedrollen.

I havet nord for Svalbard forsvinner det norske etterretningsskipet «Marjata» med 45 personer om bord. Dette skjer mens landene rundt Arktis er midt oppe i viktige forhandlinger om deling av den rike havbunnen under Nordpolen med store og viktige ressurser. Samtidig leter PST etter en muldvarp høyt oppe i det norske embetsverket.

Et voldsomt driv, fortettet, akselererende spenning ender opp i en neglebitende avslutning – et crescendo som er Wekres thriller verdig.

Likevel savner jeg noe i Wekres thriller. For hva og med hvilket formål ble «Marjata» senket og hvilken sammenheng eller påvirkning har dette på de nevnte forhandlingene? Svaret er uklart, for løsningen og motivet bak de andre handlingene i thrilleren finnes jo helt andre steder.

Denne bristen i selve plottet, som for øvrig er svært aktuelt, er svakheten ved Wekres nyeste spionroman.

Adskillig tettere er sammenhengen mellom at Hege Tønnesens bror dør og de dramatiske hendelsene i «Operasjon Høye Nord».

En bok man knapt kan legge fra seg før siste side er vendt.

Anmeldt av Kjell Einar Øren