Gå til sidens hovedinnhold

Heavykatten spiller på barnas strenger

Artikkelen er over 11 år gammel
Roald Kaldestad:

«Heavykatten og gitaren»

Illustrert av Ella K. Okstad

Cappelen Damm 2010

Barnebok 77 siderEn leseopplevelse av de sjeldne for barn.

bok: Roald Kaldestads Heavykatten rocker igjen på nynorsk, og det så små barnekropper har vanskelig for å sitte stille under høytlesningen av fortellingen om Heavykattens nye GP (Grev Pungrev)-gitar. Han skal vinne den store gitarkonkurransen, der førstepremien er 1.000 kroner.

Forfatteren slår an en tone. Setning etter setning fyller rommet, og for en fortelling. «Den er lys og mørk, kjølig og varm på samme tid. Den varer og varer og vokser og vokser. Tilhørerne blir nesten som forsteinet. Det er som de blir løftet opp etter nakkeskinnet, og rommet fylles av et gyllent lys» for å bruke forfatterens egen beskrivelse – lett omskrevet – av gitarlåten til Heavykatten.

Historien er også skummel og spennende, men først og fremst lun og varm. Gitarene til Heavykatten – og alle andre som har GP-gitar blir stjålet, og Heavykatten og de to vennene hans, Discodansemusa og Pinnsvinet Phillip leter etter dem.

«Heavykatten og gitaren» er den fjerde barneboka i Kaldestads serie om Heavykatten.

Boka treffer sine aldersgrupper – de fra seks år og oppover – med kraft og tyngde.

En leseopplevelse av de sjeldne for barn, og Ella Okstads flotte svart-hvitt illustrasjoner gir boka et ekstra løft. Anmeldt av Kjell Einar Øren

Kommentarer til denne saken