«Dødens sirkel»

Chris Tvedt

Cappelen Damm 2010

Kriminalroman, 394 sider

BOK: At bergensforfatteren Chris Tvedts er en av de aller ypperste nye, norske krimforfattere er det ingen tvil om. Hans femte og nyeste kriminalroman om bergensadvokaten Mikael Brenne er hans beste hittil – og det sier ikke lite. For bøkene hans har fått strålende mottakelser i media.

I «Dødens sirkel» vikles Brenne inn i flere saker som han til slutt finner svarene på, men ikke uten ha vært gjennom en grundig nedtur.

Brenne som er partner i et framgangsrikt advokatfirma faller nemlig dypere og dypere, når han forsvarer den profesjonelle forbryteren Hans Mikkelsen – bedre kjent som «Grekeren» – i det som skulle være en ren rutinesak for forsvarsadvokaten.

For å komme bort fra sine egne problemer som gjør ham deprimert og tiltaksløs, påtar han seg – uten tro på å lykkes – å hjelpe en ung gutt som ble dømt for dobbeltdrap på to jenter i øysamfunnet Vestøy for 25 år siden.

Tvedt har praktisert som advokat. Han kjenner sitt område – retten. Han makter med sitt knappe og presise språk å engasjere leseren og fører i store deler handlingen fram i rett og slett et drivende tempo. Dette er krimhåndverk på sitt ypperste.

Løsningen er faktisk både usannsynlig og logisk, og alle brikkene faller etter hvert på plass.

«Dødens sirkel» er høstens beste kriminalroman – i alle fall så langt. Tvedt fortjener uten tvil all rosen som er blitt ham til del.

Anmeldt av Kjell Einar Øren