Alexandra Beverfjord:

«Kretsen»

312 sider

Gyldendal 2010Uten fiksfakseri.

bok: Krim blir fort endimensjonalt blodig og dødsens kjedelig uten pilarer av velfundamentert plot som får boka til langt mer enn bare henge sammen.

Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet og krimdebutant, greier i «Kretsen» å skape en historie såpass troverdig og intens at du helst har lyst til å lese hele romanen i et jafs.

Her serveres bestialske drap og en rekke ubehagelige tablåer uten at det blir for mye. Forfatterens gode kjennskap til pressemiljø og journalistiske arbeidsmetoder gjør at forløpet også inkluderer innblikk i hardt konkurrerende presse.

Seksuelle utsvevelser og dykk i Oslos kriminelle undergrunnsmiljø er sentrale ingredienser. Fortellingen er godt organisert, med solid driv og stigende spenningskurve. Helt fra starten viser Beverfjord seg som språksikker. Innimellom med takter som svært god litterat. Hun har noe å gå på i personkarakteristikkene. Hovedskikkelsene er greit spunnet ut, men noen kunne med fordel blitt framstilt med enda flere nyanser. Det gjelder særlig enkelte sentrale bipersoner. Til gjengjeld er alle befriende «normale», uten fiksfakseri eller klisjéfylte særegenheter.

Kort sagt: En virkningsfull krim som bør være opptakt til en fortsettelse.Anmeldt av Arnstein Olaisen