Erlend Loe: «Kurt kurér»
Ill. av Kim Hiorthøy
Cappelen Damm 2010
241 sider

BOK: Erlend Loe har begått nok en barnebok om trucksjåføren Kurt, den sjette i rekken.

Skjønt barnebok og barnebok: Helt fra den første boka har Loe fått både små og store til å le og humre av Kurts fraværende sosiale evner og hans manglende selvinnsikt – men desto større handlekraft. Dette møter vi også i årets bok «Kurt kurér». Og sjelden er vel truckføreren blitt så grundig utfordret som i denne boka.

Nord-Norge er – under despotisk ledelse av Hektor Hellføkk, en bergenser (!) med koseoter, utkledningsmani og uklar bipolar lidelse – i ferd med å rive seg løs fra resten av landet under slagordet «To land. To folk.» Nordlendingene er lei av å betale skatt til opera og kjønnsforskning sørpå, og vil styre seg selv. Selv om landsdelen har falt til separatistene, finnes en enklave av innbitt motstand. Og dit skal budbringeren Kurt med et oppmuntrende brev fra sør. Under dekknavnet Madagaskar Jones.

«Kurt kurér» er en vilter reiseskildring, spekket med action, som vil glede barnlige lesere. De litt eldre vil kjenne igjen den skakke og naivistiske humoren som preger hele Erlend Loes forfatterskap.

I boka blir fantasiens grenser grundig utfordret med kreativ galskap og sprø innfall. Det er også tekstens problem: Det kan bli litt mye av det gode til tider. En strammere struktur hadde hevet teksten enda noen hakk. Men leseverdig? Absolutt.


Anmeldt av Geir F. Lie