James Holland: «Oppdrag Odin»
Oversatt av Kari Engen
Pantagruel 2010
Actionroman, 352 sider

BOK: Den britiske historikeren og forfatteren James Holland, som har gitt ut fire historiske bøker og to krigsromaner tidligere, har fått mye ros for sine actionromaner om sersjant Jack Tanner.

«Oppdrag Odin» er den første i en serie om sersjant Tanner. Handlingen er lagt til Norge i dagene etter den tyske invasjonen 9. april 1940.

«En spennende og troverdig roman om de kritiske dagene i april 1940», uttaler f.eks. Gunnar «Kjakan» Sønsteby om denne actionromanen der Tanner, sammen med en britisk styrke, er i Norge for å kjempe mot tyskerne.

Under kampene møter de britiske soldatene tre offiserer i Kongens Garde, som flykter nordover fra de tyske styrkene. De har ett oppdrag; å redde vitenskapsmannen Hening Sandvold fra å bli tatt av nazistene. Nettopp Tanners lille og dårlig utstyrte militære styrke er de eneste som kan hjelpe nordmennene å redde vitenskapsmannen. De jages av overlegne tyske styrker natt og dag etter kampene og tilbaketrekningen ved Lillehammer.

«Oppdrag Odin» er en spennende og lærerik actionroman om krigens første dager i Norge – aprildagene 1940, da det hersket kaos. Holland makter å kombinere historiske fakta med en svært underholdende og realistisk fortelling om krigshandlinger i Norge. Her er action fra første side i et nesten umulig oppdrag i norske fjell.

Realistisk og god underholdning.

Anmeldt av Kjell Einar Øren