George P. Pelecanos:

«Den svarte våren»

Oversatt av Rune Larsstuvold

Cappelen Damm 2010

Kriminalroman, 383 sider

BOK: George P. Pelecanos er en kjent – og anerkjent – amerikansk journalist, kriminalforfatter og filmforfatter/-produsent.

Det er grunn til å sette to streker under hans navn. Kriminalromanene fra Washington DC oppleves som spennende, velskrevne og realistiske.

«Den svarte våren» er hans fjerde bok på norsk, og gir i tillegg til den svarte politimannen, Derek Strange, og flere kollegers vanskelige arbeid med å løse bl.a. to drapssaker, et særdeles godt bilde av USA på slutten av 1950-tallet og 1968. Det året Martin Luther King ble drept.

En fascinerende historie som griper fatt i sjelen din, nesten som blues- og rockemusikken som følger det rike persongalleriet. Det er så man kan høre Otis Redding, James Brown og andre kjente artister gjennom skildringen.

Rasemotsetninger, bråk, opptøyer – særlig etter drapet på borgerrettighetsforkjemperen King – skildres presist, kortfattet og slik at du gjenkjenner miljøet og omgivelsene. Dette er «Amerika» anno 1968, der du kommer tett innpå personene i skildringen – både de som er på den rette siden av loven og de som er på den gale.

Øl, dop, fyll og stor amerikanske biler spiller en vesentlig rolle i miljøet – slik de gjorde i de fattige områdene av Washington på 60-tallet.

Mordet på hovedpersonen Derek Stranges bror, forholdet mellom de to og deres familie, beskrives inngående og realistisk.

Dette er amerikansk krim med driv og realisme, og, beina solid plantet i gater preget av sinne, rasemotsetninger og vold. Her er det ikke helter og skurker, men personer både på godt og vondt som står i sentrum.

En kriminalroman som anbefales på det sterkeste – ikke minst takket være sitt underliggende engasjement og tidsriktig miljøkoloritt.

Jeg sier bare: Ja takk.

Anmeldt av Kjell Einar Øren