Lars Amund Vaage:

«Skuggen og dronningen»

Oktober 2010

153 siderEn av Vaages beste romaner.

bok: Lars Amund Vaage tar opp et kontroversielt tema i sin siste roman; psykiatri og annerledeshet i et bygdesamfunn. Romanen «Skuggen og dronningen» er delt opp i fem deler. I første del møter vi Mikael, nå lege og kirurg som kommer tilbake til hjembygda et sted på Vestlandet. Han besøker bestemoren Sara, som har hatt flere opphold på sinnssykehus, men sykdommen har nå «brunne ut», får han vite.

I de andre kapitlene er vi på innsiden av Sara og opplever hennes vrangforestillinger. Vi leser om sønnen Sams tragiske skjebne der han blir utsatt for hard medisinering og elektrosjokk, før vi vender tilbake til Mikael. Kapitlene kan leses som lange noveller, samtidig som vi ser samme episode sett fra ulike synsvinkler.

«Skuggen og dronningen» begynner som en realistisk fortelling, litt ulikt Vaages skrivemåte. Men etter hvert avløses stilen av forfatterens velkjente stil; en fortettet, musikalsk og poetisk prosa med fine detaljer. Dette er en roman som bør leses langsomt.

«Skuggen og dronningen» er en gjennomarbeidet fortelling med mange lag. En av Vaages aller beste romaner i et kresent forfatterskap.

Anmeldt av Truls Horvei