Cathrine Lous og Tore Lande Moe: «Silhuettar»

Kapabel Forlag

131 s.Informativ og pen å se på.

bok: Kirsti Nordberg Moe er noe så sjeldent som en modist som har etablert seg på Stord. I tidligere tider skapte hatteindustrien mange arbeidsplasser. I moderne tid har hattens glanstid vært 1900–1950-tallet.

Boka om Nordberg Moe og hennes virksomhet skyldes mye Cathrine Lous, som har interessert seg for modisten. Hun har fått god hjelp av Tore Lande Moe, gift med Kirsti. Kapabel Forlag har laget en vakker bok som er like mye en fotobok med hatter og hodepryd som historien om Nordberg Moe. Som befinner seg i grenselandet mellom være kunstner og kunsthåndverker. Lokalt kjenner mange til utstillingene hennes og hattene, som hun har fått priser for. I løpet av 131 sider får vi vite en del om hattehistorie, hva som trigget den unge oslojenta til å bli modist, og her er gjennomgang av hattemodeller.

Magne Langåker har vært hovedfotograf og har tatt en rekke spennende bilder av kvinner som bærer sin hatt. Andre fotografer er også med, slik at «Silhuettar» er både informativ og pen å se på. På den tekstlige siden må forfatter og hattebærer Einar Øklands bidrag framheves. Morsomt.

For denne anmelder er det mindre interessant å lese om hvordan ulike hattetyper framstilles. På enkelte områder som hattehistorie kunne for- fatterne gjerne gått dypere inn i stoffet. Mesteparten av teksten er oversatt til engelsk. God design løfter også boka.

Anmeldt av Truls Horvei