Knut Nærum:

«Ø»

Cappelen Damm 2010

195 siderKreativt overskuddshorn.

bok: Knut Nærum er en morsom mann! Enten det er som tegneserieskaper, fast deltaker i Nytt på nytt eller som mangfoldig skribent, leverer han intelligente vittigheter og språklig finesse.

I år 2000 ga Nærum ut boka «Å» hvor han parodierte forskjellige tekstsjangre og forfattere. Nå kommer han med oppfølgeren (!) «Ø».

I «Ø» vrir og vrenger Knut Nærum på fenomener som preger samtiden. Leseren får stifte bekjentskap med høykulturell rapp, førstesideoppslag du aldri vil få se og en engasjert trolldeigdebatt. Dessuten dukker en Muhammed-tegning og et norsk utkantskrekkfilmmanus opp. Stieg Larsson og Jo Nesbø blir grovt karikert, mens «forskeren» Harald Eia ikke sitter igjen med mer enn et slett rykte. Selvsagt dukker ulven Knausgård opp i kamp med Rødhette og bestemor.

Disse eksemplene viser at boka er et kreativt overskuddshorn. Nærum bobler over av fantasifulle innfall og merkverdige vendinger. Som leser sitter man med et konstant smil om munnen. Bare avbrutt av forsiktig humring.

Likevel er de mange innfallene bokas problem: Det svinger for mye – fra det helt fabelaktige til det jevne. Slik blir det gjerne når boka består av tekster hentet fra forskjellige medier publisert over tid.

Anmeldt av Geir F. Lie