HAUGESUND: Nylig fikk Falkeid beskjed fra for- laget sitt Cappelen Damm om at det åttende opplaget er trykket.

– Onsdag fikk jeg ny telefon fra Cappelen om at «Samlede dikt» kommer i niende opplag. Der er også min siste diktsamling «Øyet og virkeligheten» fra 2014 tatt med, forteller Kolbein Falkeid til Haugesunds Avis.

«Samlede dikt» kom ut i 2003. Den nyeste utgaven, som kommer 15. august, inneholder samtlige 22 diktsamlinger som Falkeid har utgitt. Eva Grøner er Falkeids redaktør på Cappelen Damm og sier at «Samlede dikt» selger godt hele tiden. Den får samme innbinding som de andre bøkene, med portrett av Falkeid på omslaget.

 

– Blir det flere bøker fra din hånd, Falkeid?

– Den forrige boken, «Øyet og virkeligheten» blir min siste. Jeg tenker på å skrive mer, men begynner å bli gammel. Jeg er 82 og et halvt år. Det er en risiko der du har nådd et høydepunkt i forfatterskapet at det kan gå nedover. Jeg har opplevd det blant kamerater og har ikke lyst å risikere det, sier dikteren som fremdeles går sine daglige spaserturer i Djupadalen.

 

En lykke på få arbeide

Han sier det er en lykke for en kunstner og en dikter å kunne få lov å arbeide med tingene til de stuper.

– Se bare på Håkon Bleken, han maler ennå. Han illustrerte diktene mine i en bok som kom ut i 2005. Veldig fine illustrasjoner, han har vært en god venn.

Kolbein Falkeid holder ikke på med noen ny bok. Han er ikke så sterk lenger, har blant annet sykdommen Kols. Han kunne nok skrevet et dikt eller to, men tenker ikke så mye på det.

Derimot har han ingenting imot at hvis forlaget hans skulle finne på å gi ut et utvalg eller hans samlede gjendiktninger. Det er mye å ta av. Falkeid har blant annet gjendiktet Leopold Senghor, Fernando Pessoa, Octavio Paz, Nicanaor Parra og Charles Bukowski. Store poeter.

Selv er han oversatt til 25 språk, både indiske språk og kinesisk. Og stadig er han innom Haugesund Libris for å signere bøker. Spesielt går det mye av «Samlede dikt», en murstein av en bok som har solgt i 10.000 eksemplarer, uvanlig for å være en diktbok.

 

Egen pult for signering

I Haugesund Libris har Falkeid en egen pult der bøkene hans er utstilt, hvor han pleier å sitte og signere bøker.

– Jeg sa til min kone Dyveke i går at jeg lurer på hvor stor andel av disse bøkene vi har solgt. Jeg tror det er betydelig. Vi får ofte besøk av Kolbein, har er innom nesten hver dag. Er det behov for signering så tar jeg en telefon. Da får folk en hilsen i boken. Er noen så heldige og møter ham når han signerer, får de gjerne en personlig hilsen, sier Jan Mathiesen.

Han tror at det tidløse i Falkeids diktning treffer mange. Under nyttårstalen i år siterte kong Harald et av diktene hans. Bedrifter og andre som vil ha en gave til forretningsforbindelsene sine, er gode kunder i bokhandelen.

– Da anbefaler jeg «Samlede dikt». Lett å ta med på flyet også. Falkeid får sagt mye med få ord.