Gå til sidens hovedinnhold

Tid for mormors marmor?

Artikkelen er over 8 år gammel

Marmor gir meg følelsen av tv-serien Dynastiet. Krystle og Blake Carrington. Barndomsinner fra 80-tallet. Og når jeg ser ting fra 80-tallet på andres blogger får jeg «dette er jeg ferdig med-følelsen». Akkurat den følelsen fikk jeg da jeg så marmor i en blogg i fjor høst. Marmor er ikke noe for meg, flirer interiørblogger Bente Marie Friis Hausken (39).
Interiørtrender starter ofte hos de tusenvis av bloggerne som villig deler sine hjem og ideér med oss lesere. Bord laget av euro-paller, tallerkenhyller brukt som bokhyller, tapetserte settekasser fra 80-tallet, lysslynger, tavlevegger og svart/hvitt-interiører har florert i bloggene en stund nå.
– Det siste som har tatt helt av er pompoms. Som er en slags fluffy papirballer. I januar-utfordringen Norske Interiørblogger (NIB) ga sine bloggere var det pompoms i bidragene til over halvparten av finalebidragene. Da blir det ikke så spennende lenger, når alt blir helt likt, sier Friis Hausken, som driver bloggen mariefriis.blogspot.com.

Delte meninger

Men tilbake til marmor. I interiørbloggverdenen går diskusjonen hett. For eller mot marmor? Er det kult eller håpløst stygt? Enkelte hevder hardnakket at marmor er IN.
– De som mener det har nok ikke vokst opp på 80-tallet, tror Friis Hausken.
Hun har sine tvil om akkurat denne trenden kommer til å ta helt av. Det samme mener Rune Veste, som driver gjenbruksbutikken Affi på Årabrot i Haugesund.
– Jeg har ALDRI solgt en lampe i marmor, og bordene som kommer inn må kastes etter en stund. Jeg fikk et inn i går. Det skal bli spennede å se om dette blir en ny trend. Jeg har ikke noen tro på det, ler Veste godt.
Hos ABR-senteret på Avaldsnes har de en helt annen oppfatning.
– Marmorbord fyker ut omtrent før vi har fått dem inn i butikken. Pyntegjenstander også. Det har nettopp blitt popoulært igjen etter å ha stått helt stilt i mange år. Det er helt villt, forteller butikkansvarlig Anne Marie Lian Næss.
Også hos Fretex på Raglamyr meldes det om jevnt salg av marmoren de får inn.

Rett på marmorkjøret?

Haugesunds Avis inviterte Friis Hausken på tur til Stord. For å ta marmorpulsen der. Vi bestemmer oss for å besøke gjenbruksbutikken i Sagvåg. I bilen, på vei nordover, innrømmer hun at hun har tre telysholdere av marmor stående framme, midt i stuen...
– Javel?
– Jeg fikk dem i gave en gang på 80-tallet. De sto i kjelleren hos foreldrene mine og samlet støv. Jeg tok dem med meg hjem slik at jeg kan se om jeg, et barn av 80-tallet, kan bli fan av marmor. Kall det gjerne et interiøreksperiment, som jeg på ingen måte har blitt helt fortrolig med ennå, flirer 39-åringen.
I misjonssentralens butikk i Sagvåg blir overraskelsesbesøket fra Haugesund tatt imot med åpne armer. Birgit Stoknes, en av de frivillige som hjelper til i butikken, er hjelpsomheten selv. Alt av marmor blir hentet fram fra hyllene.
– Vi har ikke solgt mye marmor som jeg vet om. Det som er mest populært nå for tiden er fat i sølvplett, deler til serviser og klær til karneval. Men marmorsalget får seg kanskje et oppsving om dere skriver om det, smiler Stoknes.

Det hører med til historien at interiørblogger mariefriis, selværklært marmorskeptiker, reiste hjem med en lysestake og en saltbøsse. Begge av marmor ...