Tar hyttekjøp til retten: – Vi har blitt solgt et problem

Mariusz og Katarzyna Myszoglad, her sammen med sønnene Filip (3) og Karol (1) utenfor hytten på Moldekleiv i Meland kommune. I dag bor familien i en leilighet i Åsane: – Når vi kjøpte denne gangen, sørget vi for å ha alt på plass. Derfor hadde vi flere forsikringer og en mellom-megler, forteller de.

Mariusz og Katarzyna Myszoglad, her sammen med sønnene Filip (3) og Karol (1) utenfor hytten på Moldekleiv i Meland kommune. I dag bor familien i en leilighet i Åsane: – Når vi kjøpte denne gangen, sørget vi for å ha alt på plass. Derfor hadde vi flere forsikringer og en mellom-megler, forteller de. Foto:

Drømmen om egen bolig har blitt en hodepine for familien på fire. Nå går de rettens vei.

DEL

LANDET RUNDT [BERGENSAVISEN]: – Vi hadde store planer om å gjøre om hytten til en helårsbolig, men slik har det ikke blitt. Nå sitter vi med en hytte vi ikke kan bruke og en leilighet i Åsane, forteller Mariusz Myszoglad (35).

Flere problemer

I 2014 kjøpte han og konen Katarzyna (29) en hytte på Moldekleiv i Meland kommune. Den røde hytten ligger høyt i en skråning og har fin utsikt. I Finn-annonsen sto det skrevet at hytten var nylig vedlikeholdt, nytt tak i 2006 og veien førte hele veien frem til hytten.

Dette var Myszoglads første eiendomskjøp i Norge. De skulle stifte familie, bygge om hytten og bosette seg der. Ikke lenge etter at de startet på oppussingen, dukket problemene opp. Ett etter ett.

Ekteparet ramser opp feilene de hevder å ha oppdaget etter kjøpet: Kommunen har gitt dem beskjed om at veien opp til eiendommen er ulovlig etablert, de har mistet tilgangen til vann, det har vært lekkasje fra flere steder i takkonstruksjonen og det er flere feil ved det elektriske anlegget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mariusz og Katarzyna Myszoglad OG 
Filip (3) og Karol (1) Kjøpte en hytte i nordhordaland privat. i ettertid viste det seg at det nye taket lakk og at veien ikke var godkjent.

Mariusz og Katarzyna Myszoglad OG Filip (3) og Karol (1) Kjøpte en hytte i nordhordaland privat. i ettertid viste det seg at det nye taket lakk og at veien ikke var godkjent. Foto:

– Alt dette var et stort sjokk for oss. Vi er blitt solgt et problem, og nå er det ikke mulig for oss å bo her, sier Mariusz.

Deres største problem er at kjøpet ble gjort privat, uten megler. Det forelå ingen takstrapport og familien hadde ingen eierskifteforsikring.

Til retten

Familien Myszoglad forteller at de gjentatte ganger har forsøkt å finne en løsning med den tidligere eieren. De har blant annet vært i Konfliktrådet og involvert advokat.

Nå er selgeren saksøkt.

Christian Grahl-Madsen er Myszoglads advokat.

– Dette er en sak hvor kjøpsobjektet viser seg å ikke være helt som lovet, og det har blitt en kostbar affære for familien. I verste fall umulig, sier Grahl-Madsen til BA.

Når det gjelder Myszoglads sak, har partenes advokater denne uken møttes i planmøte for å finne ut hvordan den videre prosessen skal foregå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mariusz og Katarzyna Myszoglad OG 
Filip (3) og Karol (1) Kjøpte en hytte i nordhordaland privat. i ettertid viste det seg at det nye taket lakk og at veien ikke var godkjent.

Mariusz og Katarzyna Myszoglad OG Filip (3) og Karol (1) Kjøpte en hytte i nordhordaland privat. i ettertid viste det seg at det nye taket lakk og at veien ikke var godkjent. Foto:

– Ønsker dere fremdeles å bosette dere her hvis dere får løst alle problemene?

Både Katarzyna og Mariusz drar på det en stund.

– Det virker håpløst, men det var dette som var drømmen, sier ekteparet.

– Slipper ikke unna

– Avhendingsloven gjelder alle, så man slipper ikke unna selv når man selger privat, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Olav Kasland, som legger til at han ikke kan kommentere denne saken konkret.

Avhendingsloven, som Kasland nevner, handler om kjøp og salg av bruktbolig.

– Takstrapport, takstrapport, takstrapport, svarer Kasland på spørsmålet om hva som er viktig når man skal kjøpe bolig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Olav Kasland, Forbrukerrådets fagdirektør for bolig

Olav Kasland, Forbrukerrådets fagdirektør for bolig Foto:

Denne våren skal Stortinget behandlet forslaget om en endring i avhendingsloven, som går på at selger ikke lenger skal kunne ta «som den er»-forbehold når bolig eller hytte selges.

Kasland er fornøyd med forslaget, og tror det kan gjøre bolighandel tryggere.

Bestrider kravene

BA har vært i kontakt med selger, som ønsker at deres advokat Mikkel Mundal skal kommentere saken.

– Det er ikke noe hyggelig for de å bli saksøkt etter dette salget fra 2014. Men de bestrider kravene som er rettet mot dem, sier advokaten, som forteller at hans klienter ikke har holdt tilbake informasjon.

«Selges som den er»

Når en bolig «selges som den er» betyr det i utgangspunktet at selger fraskriver seg ansvar ved å ta et alminnelig forbehold om eventuelle mangler.

Dette begrenser kjøpers rettigheter noe, men selger må fremdeles fortelle om det som er viktig og varen må være som du kan forvente.

Har du kjøpt av en privatperson, må varen være vesentlig dårligere enn du kan forvente deg, for at du skal ha grunn til å klage.

Klikk her for Forbrukerrådets sjekkliste før du kjøper bolig.

Klikk her for Forbrukerrådets sjekkliste for hva som må til for å klage på et bruktbolig-kjøp.

Forbrukerrådet

Artikkeltags