Ikke bare peis på – gjør rent først

Hvis peisen din ser sånn ut, er det på tide med en rengjøring.

Hvis peisen din ser sånn ut, er det på tide med en rengjøring. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Gode råd før en ny sesong med fyring.

DEL

(Siste) Temperaturen kryper nedover, og for mange betyr det fyring i peisen. Men før du legger inn de første vedkubbene, er en real rengjøring på sin plass.

Nedsotede ovn- og peisdører er ikke noe vakkert syn, og det ødelegger litt for peiskosen når flammene stenges inne bak et svart glass.

– Hvis sot og fastbrent smuss fra i fjor legger en demper på stemningen, er det på tide å finne fram rengjøringsmidlene. Det er både tryggere og hyggeligere å gå inn i den nye fyringssesongen med en ren peis, sier Inger Løvaas hos Krefting til ifi.no.

Heldigvis er skitten enkel å fjerne.

– Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker best, tipser Løvaas.

Også Lars Gomnes hos Alfort oppfordrer til å starte sesongen med ren peis.

– Det er ingenting som ødelegger peiskosen mer enn skikkelig nedsotede glassdører, der du så vidt kan skimte flammene. Så gjør den lille ekstra jobben med å rengjøre glasset, så får du mye igjen for det.

Men det er ikke bare for stemningens skyld at peisen bør få litt ekstra omsorg før kulda kommer. Tar du deg også tid til å rense pipa, gjør du nemlig ditt for å forhindre pipebrann.

– Ved å holde røykrør og piper rene gjennom fyringssesongen, forhindrer du oppbygging av belegg, som kan føre til pipebrann. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindeler, forklarer Inger Løvaas. (ANB)

Det er mye koseligere å sitte foran peisen når glassdøra ikke er nedsotet og stygg.

Det er mye koseligere å sitte foran peisen når glassdøra ikke er nedsotet og stygg. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken