Slik unngår du de kostbare vannskadene

Mange får hjemmene sine ødelagt av vannskader hvert eneste år.

Mange får hjemmene sine ødelagt av vannskader hvert eneste år. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hvert år har norske hjem vannskader for enorme beløp, og antallet har økt kraftig de siste årene.

DEL

– Vann er en tøff motstander, men mange av ulykkene kunne vært unngått. Det sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

– Jeg jobber med en sak nå hvor en familie kom hjem til gulvet dekket av vann etter en lekkasje fra oppvaskmaskinen. Det var ikke et hyggelig syn, og verdier for flere hundre tusen kroner ble ødelagt, sier Persson. Hun ber alle gjøre en ekstra innsats for å hindre vannskader.

– Mange gjør en innsats for å sikre seg mot brann, men vannskader er mye vanligere og kan gjøre enorm skade, sier skadesjefen.

Nå om høsten fylles takrenner med løv, som ofte tetter nedløpene. Få fram stigen og rens takrennen, oppfordrer Persson.

– Vann finner alltid en vei, og kommer det ikke fram i nedløpet kan det ta veien inn i boligen via andre veier. Tette nedløp kan også føre til at det lages ispropper når kulden kommer, som igjen fører til ødelagte renner og fare for at vann kommer inn steder det ikke skal, forklarer Annika Persson.

Vann og kulde er ikke venner, og hytteeiere bør skru av vannet helt på kalde hytter som ikke skal brukes i vinterhalvåret.

Nye regler krever at alle oppvaskmaskiner og vaskemaskiner skal ha lekkasjesikring i form av en lekkasjestopper. Har du ikke dette allerede, bør du vurdere om du skal få satt det inn. Det er en billig og enkel måte å oppdage vannskader på. Persson anbefaler også at man kobler til en vanndetektor til alarmen, slik at man blir varslet hvis uhellet skulle være ute.

Skadesjefen oppfordrer også boligeiere til å sjekke varmtvannsberederen jevnlig.

– Har du en gammel bereder, så kan sprekker og lekkasjer føre svært mye vann utover gulvene. Er den gammel, bør du vurdere å skifte den ut, mener Persson.

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for Codan viser det seg at 20 prosent av oss ikke vet hvor stoppekranen til vannet er.

– Det er noe absolutt alle burde vite. Hvis du oppdager en lekkasje, for eksempel fra oppvaskmaskinen, må vannet skrus av så fort som mulig, sier Persson.

Undersøkelsen viser også at de fleste ikke skrur av hovedstoppekranen til vannet når de reiser bort i ferier.

– Når man er borte fra boligen, kan vannet stå og pumpe inn i ukesvis uten at det oppdages. Det unngår man hvis vannet er sperret, avslutter Annika Persson. (ANB)

(Siste)

Gode råd for å unngå vannskader

  • Ikke la vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel stå på om natten eller når du er bortreist.
  • Skift vannslangene til maskiner hvert tiende år.
  • Kontroller koplinger og skjøter på rørene etter tegn til lekkasje og øvrige forandringer.
  • Monter vannstoppere.
  • Steng hovedstoppekranen når du skal være borte noen dager. Minusgrader ute kan føre til frosne rør som sprekker.
  • Rens slukene minst én gang i året.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken