Gå til sidens hovedinnhold

Bør etablere nye møteplasser for rusmiljøet i byen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Plassen under Risøybrua i Haugesund oppsøkes av et stort og tungt rusmiljø bestående av rusavhengige i alle aldre. Stedet er etter min mening helt klart en møteplass for kjøp og salg av narkotika og tabletter fra det illegale markedet i Haugesund, hvor også rekruttering fra yngre aldersgrupper foregår, slik at miljøet stadig vokser. Både politikerne i kommunen og politiet burde derfor opp-prioritere problemstillingen sterkt, med mindre de vil «normalisere kriminelle tilstander». Å intensivere forebygging og slå hardere ned på miljøet som eksempelvis gjøres i Drammen, vil gi gode gevinster på kort og lang sikt.

Dette mener jeg er harde fakta:

  1. Både bruk, kjøp og salg og oppbevaring av narkotika og illegale tabletter er å anse for straffbar handling, ifølge norsk lov.
  2. Annen kriminalitet dette fører med seg (som tyveri, ran og vold) skjer også på stedet. Politi og legevakt har vært tilkalt flere ganger pga oppgjør mellom de narkomane, slag og spark mot hodet til folk som allerede er slått ned osv, skjer jevnlig.

3. Mange av naboene i Strandgata ønsker ikke å ha rusmisbrukerne i sitt bomiljø pga urinering på både privat og offentlig grunn, forsøpling av stedet samt voldshandlinger og ran de har vært vitne til gjennom årenes løp.

4. Rusavhengige bør oppfordres til å søke behandling framfor å ødelegge sitt eget og andres liv på Haugesunds svar på «Plata» i Oslo.

5. Utdeling av mat bør ikke foregå under Risøybrua, men hos hjelpeinstansen, for ikke å innarbeide stedet sterkere i miljøet eller «glorifisere» det.

6. «Bakmenn» som naboene observerer, leverer narkotikaen der jevnlig, og bør prioriteres tatt av politiet

7. Haugesund kommune bør etablere nye møteplasser slik som gjøres i andre byer (kafeer og bruktbutikker driftet av de som vil ut av miljøet osv).

Kommentarer til denne saken