HAUGESUND: Kim Edgar Bachel eller Edgar G. Bachel som han også kaller seg, anes bak dørene på Victoriahjørnet midt i Haraldsgata. På en gul sykkel. Når han åpner dørene, forteller han at han liker å sykle. Han har lånt en sykkel av en kompis. I dag sykler han rundt i lokalet og betrakter de fargerike, ekspresjonistiske maleriene han har laget.

– Jeg har lenge hatt lyst å ta opp malingen igjen. Venstrefoten min brakk i november. Jeg lå tre dager med smerte og tenkte: Nå kan jeg begynne på malerprosjektet mitt. Bestemte meg for å lage 12 bilder, men det ble til sammen 17 malerier og trykk.

Lager fotobok om Vamp

Frilansfotografen hadde behov for å gjøre noe annet enn å være høyt og lavt med foto- og filmutstyret sitt. 41-åringen er opprinnelig fra Tønsberg, men har bodd 20 år i Haugesund. Han har fotografert lokale musikere, tatt bandbilder og laget bok om Vamp. En travel tilværelse, men han har lenge ønsket å ta opp penselen igjen.

– Du er en multikunstner?

– Det kan du vel si. Jeg fotograferer, maler og har også vært skuespiller i «Amanda fra Haugesund» med Haugesund Teater. Jeg har spilt Bork under Pippi-festivalen i Skånevik, vært med i Mostraspelet på Bømlo og andre ting. Med knekt fot fikk jeg endelig tid til å male og begynte på dette prosjektet i januar, forteller Bachel.

Inspirert av jazztoner

Albumet «Kind of Blue» med Miles Davis fra 1959 er en moderne klassiker. Det er det eneste Bachel kan spille av musikk når han maler. Utstillingen som åpner fredag 15. mars og står hele helgen, også 17. mai, er inspirert av jazztonene til Miles Davis. Derfor heter utstillingen «Some Kind of Jazz Above the City». Tittelen trenger en forklaring.

– Når jeg sitter på atelieret mitt i fjerde etasje på Haugaland KunstVerk, ser jeg utover byen. Ser takene og tenker at bak disse veggene bor det folk. Der borte bor Pål Jackman og Odin Staveland et annet sted. De holder på å skape noe. Sånn finner vi overalt i byen, folk som gjør noe. Jeg kunne like gjerne malt i New York som i Haugesund.

Klippet av seg rastaflettene

– Hva maler du?

Edgar G. Bachel blir tankefull. og setter fra seg sykkelen.

– Jeg har en idé om hva som skal inn i bildet. Bestemmer så hvilke farger jeg skal bruke. Så maler jeg i vei og ser hva som skjer. Jeg liker det spontane, det tilfeldige. Det bildet der er fra Praha. Det satt en anonym musiker i 70-årene og spilte saksofon og virker tilfreds med livet.

– På et bilde står det ordet Virus». Har det noe med korona-krisen å gjøre?

– Det er mer tilfeldig at den ble den tittelen. Bildet heter «EGB».

På bildet er det limt fast noen lengder med rastafletter. De stemmer fra kunstnerens eget hår.

– Dette er noe gammelt selvforakt som hang igjen, og som jeg klippet av meg, smiler han.Vil ha liv og røre i galleriet

Edgar G. Bachel liker å bli overrasket over hva han lager, og hvilken vei maling tar ham. Han ser fram til å få folk inn i dette tidligere butikklokalet. At det blir liv og røre i galleriet. Han håper å få solgt noen bilder slik at han får dekket utgiftene sine til utstillingen.

– Flere av mine bildene mine har tittel etter låter. Ikke tilfeldig, fint å ha musikk rundt seg, sier han og tar en runde til i lokalet mens Miles Davis slynger ut noen lavmælte trompettoner mellom veggene.