TYSVÆR: Etter å ha vært på brannen ved Frakkagjerd i 11.30-tiden tirsdag, fikk brannvesenet flere meldinger om røyk i terrenget andre steder i Tysvær.

Hovedsakelig kom meldingene fra området mellom Førresfjorden og Førlandsfjorden.

– Det er litt travelt her nå. Vi har sendt ut tre stasjoner på tre ulike meldinger, men vet ikke mer om omfanget av disse, opplyser 110-sentralen.

Samme sted

Klokken 14.45 kan operatør Glenn Bjarne Dyrdal ved 110-sentralen gi oss en oppdatering.

– Vi har mannskap på plass nå. Det er i samme området som det brant palmehelgen og tirsdag i påskeuka. I nærheten av Narravika, nord for Hetlandsvågen. Vi går inn med mannskap fra Høievegen og Halsnesvatnet.

– Er det snakk om flammer?

– Ja, det er observert flammer. Vi har varslet et brennelag. De vil sammen med mannskap fra Aksdal stasjon jobbe med å få bukt med det som trolig er oppblussing, sier Dyrdal.

Bistand fra Sivilforsvaret

Et mannskap på rundt 15 personer dro ut i området øst for Førresfjorden.

Det er et stykke å gå fra veien og ut i området, og det tok derfor en stund før mannskapene klarte å få oversikt over omfanget.

I 18.30-tiden ble det bedt om bistand fra Sivilforsvaret, som stilte med 20 personer. Disse var på plass klokken 21.40.

Det brenner i små områder, og det er ikke fare for spredning. De har sånn tålig kontroll på situasjonen, men en må regne med at det vil brenne utover natten, sier han.

Onsdag morgen i 06-tiden er status det samme. Det er kontroll, og brenner eller ulmer på små områder.

110-sentralen opplyser at Sivilforsvaret har mannskaper ute som dynker med vann, og holder kontroll på at det ikke blusser opp igjen.

Håper på regn

Brannøkolog Henrik Espedal har en formening om hva som skjer når brannen nå blusser opp igjen

Nå håper jeg på regn. Det ser ut som hele perimeteren rundt Hetland-brannen må dynkes med vann. Forhåpentligvis blir det (nok) regn torsdag. Jeg hadde ikke forestilt meg oppblussing etter én uke på denne tiden av året, men nå er det slutt på frostnettene, varmt og tørt. Det brenner trolig nede i torven. Der kan det ulme usynlig lenge under de rette forholdene. Slikt vil ikke skje tidligere i sesongen, men når solen står så høyt varmer den dypt og tørker opp torv og jord. Muligens spiller fjorårets tørke en rolle: med mer dødt materiale, opplyser han.

Flere saker om brann i området:

– At brenningen noen få ganger kommer ut av kontroll, er en liten kostnad i forhold til hva som kan skje

Røyksøylen var synlig fra store deler av Haugalandet

– Altfor tidlig å si noe om straff

Politiet: Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll blir anmeldt

Bildeserie

Se bildene fra brannen i Tysvær

– En utfordrende brann

Saken oppdateres