Endelig er brannen slokket

BRANNMANN PÅ DEKK:

BRANNMANN PÅ DEKK: Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hele lørdagen brant det i ferja MF «Strand» som ligger i dokk på hos LOS Marine Rubbestadneset.

DEL

BØMLO: Klokken 6.45 søndag morgen kom den siste rapporteringen fra brannvesenet. De var da ferdig med etterslukking, men vil være på stedet og følge med, sier operasjonsleder Rune Plassen i Sør-Vest politidistrikt.

Klokken 18.13 lørdag kveld sendte politiet ut melding om at evakueringen avsluttes. Det brant da fortsatt i baugseksjonen på ferja. Det var også en del røyk i det tidligere evakuerte området.

Situasjonen er uavklart, opplyste politiet klokken 16.30, men det var da klare bedringer. Faren for brann i spillolje og diesel skal være mindre.

 – Grunnen til at dette drar ut i tid, er at brannvesenet får en del reantenninger i ferja. Vi håper å få dette under kontroll snarest mulig, sa politibetjent Anna Østensvik på et allmøte i Bømlohallen, ifølge TV 2.

– Brannvesenet skal høvelig kontroll på brannen klokken 14.31, men sliter med komme seg videre i inn i skipet på grunn av strålevarme, forteller operasjonsleder Oddvar Olsen.

Høy temperatur

Vaktleder på 110-sentralen, Steinar Eilertsen fortalte lørdag ettermiddag at de hadde rimelig kontroll på brannen på ferja.

De jobber videre fra lomme til lomme. Han bekrefter utfordringen med det sterke varmen.

– Det er rødglødende metall og en bare liter vann gir relativt mye steam, sier han.

Han forteller at de har sendt ut et helt vaktlag fra Haugesund og fra Karmøy alene er det sendt ut ni røykdykkere.

– Nå jeg ser på bildene fra brannen, så ser det ut som det er mer hvit røyk, noe som er positivt, men det er nok en god del arbeid som gjenstår, sier brannmannen.  

Det var likefør klokken 9 lørdag morgen det ble meldt om brann i en ferje på Rubbestadneset.

– Det ingenting som tyder på at skal være noen personer på ferja, sier operasjonsleder Rune Plassen ved Sør-Vest politidistrikt.

Brannmannskaper er på plass. Brannfolk fra Haugesund og Stord har rykket ut for å bistå. Også ei redningsskøyte er i området, men operasjonslederen kan ikke svare om den deltar i selve slokkearbeidet.

Mye røyk

Politiet evakuerte boboere i området på grunn røyk. De henstilte folk i området om å holde seg innendørs lukke vinduer og dører.

Hele bygda ble rammet av røyken.

– Det har gått ut et såkalt UMS-varsel til sammen har 600 telefoner i området, sa Plassen til Haugesunds Avis tidligere lørdag.

Kiwi-butikken og hotellet som ligger i området ble stengt.

Bømlo kommune åpnet Bømlohallen til opphold for de evakuerte.

– Vi satser på at vi får åpne igjen i ettermiddag. Vi har fått signaler på at brannvesenet begynner å få kontroll på brannen, sier Lasse Breivik på Bømlo hotell, på telefon fra Stockholm.

Hotellet evakuerte 14 gjester lørdag formiddag. Politiet hadde da organisert busser for evakueringen.

– Alt gikk bra. Gjester som ankom med båt fra Bergen klokken 11.50 ble hentet direkte på kaien og sendt til Bømlohallen for nærmere informasjon og videre transport. Vi hadde representanter der, sier Breivik.

Gjestene på hotellet er videresendt til Bømlo folkehøgskole. Fra i kveld skal 63 gjester bo på hotellet.

– Nå avventer vi tilbakemelding på om og eventuelt når vi kan oppta normal drift igjen, men vi jobber med alternativer for gjestene, sier Breivik.

Maren Haugland er daglig leder på Kiwi Rubbestadneset. Hun var heller ikke i bygda da det begynte å brenne.

– Jeg fikk en tekstmelding fra en ansatt. Da hadde politiet kommet og gitt beskjed om at vi måtte stenge butikken, sier Haugland på telefon fra fjellet.

Brenner fortsatt

Plassen forteller at det fortsatt brenner godt i ferja klokken 13.20.

– Vi er redd for at brannen skal nå spillolje og drivstofftank, sier operasjonslederen.

Det skal ha vært personer i arbeid på ferja da det begynte å brenne.

– Vi trur brannen skal ha starta i salongen og spreidd seg derifrå. Det er ei stor ferje. Vi brukar mykje ressurser på staden no, sier brannvakt i Sunnhordland, sier Eirik Minde til NRK.

Ferja er inne for service hos bedriften LOS Marine. I en e-post opplyser selskapet at de umiddelbart iverksatte sin beredskapsorganisasjon og fikk raskt kontroll over de ansatte som var på brannstedet. De involverte blir nå tatt hånd om av krisehåndteringsteam.

MF «Strand» går til vanlig i sambandet Ranavik–Skjersholmane. Ferjen ble bygd i 1982 og eies i dag av Norled. Den kan ta en kapasitet 64 biler og 422 passasjerer.

Saken oppdateres.

Tips Oss
SMS: AVISÅ til 2005 Telefon: 52 72 22 22 tips@h-avis.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken