BRANNVESEN: Det var i 17-tiden lørdag ettermiddag at man mistet kontrollen over en varslet og planlagt nedbrenning av brake og gammel lyng på et beiteområde.

– Tilbakemeldingene vi har fått er at de har kontroll, men vi har ikke fått noen bekreftelse på at brannen er slukket, sier vaktleder Ruben Bø Thomsen. til Haugesunds Avis.

Det viste seg imidlertid at brannmannskapene allerede i nitiden hadde fått så pass kontroll over flammene at de anså brannen som slukket.

– Det kommer litt røyk fra utbrent område og folk fra lyngbrannreservene til være til stede for å holde vakt og sikre at det ikke blusser opp igjen, sier Matre til Haugesunds Avis.

Det er et området på om lag 1.000 mål som har brent.

Bildeserie

Se bildene fra brannen i Tysvær

 

Trakk seg mot nord/nordvest

Søndag morgen brenner det fortsatt ved Hetland i Tysvær etter at en varslet og kontrollert lyngbrann kom ut kontroll i 17-tiden lørdag.

Innsatsleder Audun Matre i Haugaland Brann og redning er på stedet og forteller at Sivilforsvaret og noe brannmannskap har vært på stedet i natt, men at de nå er i full gang med slukking igjen.

– Vi blir værende utover dagen. Det er ikke fare for liv eller bygninger, det brenner kun i utmark, sier Matre til Haugesunds Avis søndag morgen klokken 07.20.

Brannen har trukket seg mot nord/nordvest.

Klokken 10.55 opplyser vaktleder ved 110-sentralen Ruben Bø Thomsen at de siste tilbakemeldingene fra brannstedet tyder på at de har fått mer kontroll over brannen.

– Tilbakemeldingen er at de har mer kontroll over brannen, men jeg har ikke fått noen bekreftelse på at den er slukket, sier Thomsen.

 

Mange meldinger

Lørdag ettermiddag ble brannmannskaper fra Aksdal og Tysværvåg tilkalt da en bråtebrann kom ut av kontroll ved Hetlandsvatnet ved Førlandsfjorden i Tysvær.

– Det er en bråtebrann vi har fått enormt mange meldinger om, men som har vært kontrollert. Men nå nettopp fikk jeg melding om at brannen er ute av kontroll og at de ønsker brannvesenets hjelp, sier vaktleder ved 100-sentralen Ruben Bø Thomsen til Haugesunds Avis klokken 17.

15–16 personer fra brannvesenet ble først sendt, og klokken 17.40 ble det sendt ytterligere mannskaper til stedet.

Har trukket seg sørover

Lørdag kveld klokken 20.15 kan vaktleder ved 100-sentralen Sørvest Glenn Bjarne Dirdal fortelle at det fortsatt jobbes med slukking i Tysvær.

– Vi har fått beskjed om at brannen har trukket seg en del sørover, sier Dirdal til Haugesunds Avis.

Han har ikke oversikt over hvor mange som er med i slukningsarbeidet, men NTB melder lørdag kveld klokken 20.50 at det er 30 brannmenn og ti frivillige som er med og slokker gress- og lyngbrannen.

– Det er litt krevende å få kontroll på flammene. Det er én kilometer øst til vest og to brannpunkter, men nå har vi satt i gang å brenne ut branngater for å forsøke å stanse flammene. Det er ingen fare for bebyggelse eller spredning til skog, sier innsatsleder brann Audun Matre til NTB.

Saken fortsetter under videoen

Vil redde hytter

Store mannskaper er i sving på stedet for å få kontroll på flammene. De har satt i gang tiltak for å hindre at brannen sprer seg ytterligere, og legger ut slanger.

Brannvesenet forsøker seg på en motbrann, samtidig som de slukker med vann. De har laget en linje med brannfolk for å holde brannen vekke fra noen hytter nede ved et vann i nærheten.

Det er svært kraftig røyk i området, og mannskapene har på seg gassmasker.

– Det brenner i et stort området fra høyden og ned mot vannet, punktvis. Vi har til dels kontroll. Nå blåser det fra nord, og jeg ser for meg at vi vil holde på i noen timer her før vi får helt kontroll. Det vil ofte ulme litt, sier innsatsleder Audun Matre i Haugaland Brann og redning IKS klokken 18.40.

Les også: Overrasket av vind: – Rakk ikke svelge kaffen engang før brannen var på vei rundt fjellet

Klokken 18.50 er det mannskaper fra Kopervik, Tysværvåg, Aksdal, og fra lyngberedskapen, samt flere frivillige med traktorer med vannbeholdere på stedet.

Innfører forbud

I dag var en av de siste dagene hvor det var mulig å drive bråtebrenning, og svært mange benytter seg derfor av dette. Klokken 19 sender 110-sentralen ut melding om at det er besluttet å innføre bålforbud fra og med i dag, 13. april i Rogaland Brann og redning IKS' eierkommuner. Dette betyr at det ikke er tillatt å fyre opp bål i nærheten av skog eller utmark.  Forbudet skulle egentlig startet 15. april.

Matre oppfordrer folk til å være veldig forsiktige i forbindelse med påskeferien.

– Det kan være fuktig i bakken, men det brenner fort i trær og på topper, sier han.

– 650–700 nødsamtaler i dag

I dag var en av de siste dagene hvor det er mulig å drive bråtebrenning, og svært mange benytter seg derfor av dette.

– Det er bråtebrenning i Tysvær og Vindafjord, på Bømlo, og flere andre steder. Vi har fått inn 650–700 nødsamtaler i dag fra folk som ser dette, så det har vært ganske travelt, sa vaktleder ved 110-sentralen, Svein Nesse like før klokken 16.

Da var ingen av brannene i nordfylket ute av kontroll.

De som brenner bråte er selv ansvarlige for å varsle brannvesenet.

– De må ringe hvis de mister kontrollen, og da blir det et oppdrag for oss, sier Nesse.