Skal brettseile til Troll A-plattformen, snu og seile tilbake

Martin Møller Hovda fotografert i Danmark i fjor sommer.

Martin Møller Hovda fotografert i Danmark i fjor sommer. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag klokken 08 går startskuddet for en regatta utenom det vanlige. Martin Møller Hovda (16) og fem av Norges beste brettseilere skal seile til Troll A-plattformen – snu, og seile tilbake.

DEL

BRETTSEILING: 16-åringen Åkrehamn er et stort brettseilertalent. Han er Nordisk mester (U20) og hevder seg godt sammen med verdens beste seniorer. Nå satser han på å være blant de første som kommer fram til plattformen i Nordsjøen. Starten går fra Austrheim nord for Bergen. Distansen er rundt 40 nautiske mil og Hovda regner med at de bruker cirka tre timer på seilasen.

Seilasen skal overvåkes av to følgebåter med erfarent mannskap og Redningsselskapet er med et stykke på veien som ekstra beredskap og holder seg i området.

– Vindforholdene ser greie ut, samme seilasen ble forsøkt i fjor – da ble mannskapet på følgebåten så sjøsjuke på grunn av store bølger at de måtte snu og regattaen avlyses. Lørdag meldes et om vind mellom seks og 13 sekundmeter, forteller Martin til Haugesunds Avis.

– Hvor store bølger kan det bli?

– Har hørt rykter om at det kan bli over ti meter høye bølger, men jeg får ikke håpe det, sier Martin.

– Får dere skyss tilbake igjen etter målgang?

– Nei, jeg tror vi bare tar noen bilder, snur og seiler tilbake. Men hvis vi er så slitne at vi ikke kommer videre, da får vi lov til å få skyss, sier Martin.

– Hvilke andre sikkerhetsforanstaltninger har dere utover følgebåtene?

– Vi prøver å seile sammen, holde oss samlet. Hvis en havarerer venter vi.

– Så det er ingen konkurranse i forhold til å komme først fram til Troll A?

– Nei, men det kommer nok til å bli det. Mange gode er med – målet er å bruke kortest mulig tid og komme først fram.

– Så det skal kåres en vinner til slutt?

– Ja, det skal nok det.

– Heter han Hovda?

– Ja, satser på det.

– Har du seilt så langt og lenge tidligere?

–  Jeg har seilt så lenge i ett strekk, men aldri så lenge en vei. Utfordringen er at få i seg mat underveis. Stopper fort opp hvis jeg går tom. Har med meg drikkesekk, vet ikke helt hva jeg skal gjøre med fast føde enda, sier Martin Møller Hovda.

Arrangøren opplyser til Haugesunds Avis fredag kveld at seilasen går én vei ifht regatta, og deltakerne blir fraktet hjem med båt, om forholdene er optimale blir det nok litt ekstra havsurfing, men vi har et tidsprogram vi må forholde oss til og også ta hensyn til om noen deltagere blir slitne. Her er det litt en for alle, alle for en.

Artikkeltags