SKYTING: 16 år gamle Olve Birkeland fra Haugesund og Sveio Skyttarlag er i ferd med å gjennomføre en knallsterk sesong. Tirsdag ble han belønnet med plass på det norske ungdomslandslaget som skal delta i nordisk mesterskap i Kristianstad i Sverige fra 5. til 7. september.

I troppen på fem ungdommer er også storebror Brynjar Birkeland (20). Han debuterte i nordisk i fjor.

I tillegg er Sander Engevik fra Stord tatt ut i seniortroppen. Det betyr at Sunnhordland Skyttarsamlag for første gang har med tre utøvere til nordisk mesterskap.

Flere sterke resultater

– Jeg er kjempefornøyd, sier Olve Birkeland.

16-åringen forteller at han tidlig i sesongen trodde landslaget var et urealistisk mål.

– Men jeg har jobbet hardt. Og etter hvert som resultatene kom, ble det mer og mer et realistisk mål for meg, sier han.

Den lovende sveibuen kan vise til flere meget sterke resultater i sommer. Han vant et stevne i Bergen med fenomenale 348 poeng. Tidligere i år ble han tidenes yngste norske samlagsmester i felt. Og under Landsskytterstevnet på Evje ble han nummer to i felt og nummer tre på bane i klasse eldre junior.

– Selv om jeg lå på skive nummer én i begge finalene, var jeg fornøyd med 2. og 3. plass. Jeg konkurrerer tross alt med folk som er to år eldre enn meg, sier Olve.

Begynner på HTG mandag

Søndag har han en ambisjon om å utfordre de aller beste seniorene, inkludert storebror Brynjar, når finalen i den lokale skyttercupen, Westcon Cup, arrangeres i Sauda.

– Jeg gleder meg til det, sier han.

Olve Birkeland gleder seg også til nordisk mesterskap. Litt ekstra for at de er to brødre på det norske laget.

– Det blir veldig gøy. Og for meg er det en ekstra trygghet å ha med en storebror som har vært med før, sier 16-åringen, som mandag begynner på Haugesund Toppidrettsgymnas. Selvsagt med skyting som hovedidrett.

Stolt pappa

Pappa Arne Birkeland er tredje skudd på «Trio Birkeland», som han og sønnene kaller seg. Han har i en årrekke vært nestleder og ungdomsleder i Haugesund og Sveio Skyttarlag. Søndag skal han være speaker når sønnene kjemper om de gjeveste pokalene i Westcon Cup.

Han legger ikke skjul på at han er stolt over det doble landslagsuttaket.

Det var stas da Brynjar ble tatt ut i fjor. Nå er det selvsagt enda mer stas. Så vidt jeg vet er Olve den yngste som noen gang er tatt ut på ungdomslandslaget til nordisk, sier han.

Arne Birkeland mener Olve har fått betalt for systematisk og mye god trening.

– I tillegg har han tatt stående skyting kjapt, sier han.

Opptur for storebror

Storebror Brynjar mangler toppresultater denne sesongen.

– Men han ligger på 20. plass blant alle seniorene i Frende Cup (Norgescupen). Så det vitner om mye bra skyting, sier Arne Birkeland.

Selv er ikke Brynjar helt fornøyd med sesongen.

– Jeg har deltatt i mange stevner og jeg har skutt jevnt. Men stort sett litt under det nivået jeg hadde håpet å ligge på. Derfor var det en stor oppmuntring å bli tatt ut til nordisk, sier Brynjar Birkeland.

I fjor ble han nummer tre på bane i nordisk – og nummer fire i felt.

– Hva synes du om at lillebror også er tatt ut?

– Det er knalltøft.

Favorittene i Sauda

Liv Sollesnes (Jondal), Brynjar Grønås Birkeland (Haugesund og Sveio), Anders Walde Mikkelson (Stord), Svein Magne Stokkevåg (Vindafjord) og Torgeir Pleym Iversen (Haugesund og Sveio) ligger i finalelaget i klasse 5 i Westcon Cup søndag.

Arne Birkeland tror også Olve Birkeland og Ragnhild Lien (Ølen) fra klasse 4 kan blande seg inn i kampen om seieren i seniorklassen.