Gå til sidens hovedinnhold

Elbilsalget går så det suser – det er bare ett problem...

Artikkelen er over 2 år gammel

NAF har sett nærmere på det som skjer i 2019.

[BROOM.NO] Elbilsalget har tatt helt av i Norge de siste årene. Ingen kjøper flere elbiler i forhold til folketallet enn vi nordmenn gjør.

Men i praksis kunne antall solgte og registrerte biler vært en god del høyere enn dette også. For dette markedet er i ubalanse. Etterspørselen er større enn antall tilgjengelige biler.

Venteliste har blitt et kjent elbil-begrep. En oversikt utarbeidet av NAF viser at også 2019 vil by på lang ventetid for forbrukerne, særlig de som ønsker en ny elbil med lengre rekkevidde og mer familievennlig størrelse.

Sikre deg plass i køen

Mange elbil-importører har innført ventelister, der du med å betale et depositum kan stille deg i en digital kø for å få bilen når den kommer til salg.

– Hvis du har sett deg ut en elbil du er interessert i, er det lurt å følge med på når ventelistene åpner, så du sikrer deg en plass i køen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Åpner ventelistene

Hittil i år har over 35.000 nordmenn kjøpt elbil, og nær 40.000 står på ventelister for å få utlevert bilen de venter på.

NAF har altså hentet inn informasjon fra bilimportørene om elbilåret 2019. Flere produsenter varsler at de kommer med helt nye modeller, men ikke før i 2020.

Og skal du være blant de første på veien i en av disse bilene, er det til neste år du må følge med, da åpner ventelistene.

Volkswagen I.D Neo

Volkswagens neste elbilmodell I.D Neo er ventet å snu elbilmarkedet på hodet. Den vil prises fra 250.000 kroner og skal få rekkevidde på opp mot 600 km, avhengig av hvilken batteripakke du velger.

– I.D Neo slippes på markedet i 2020, og ut fra det vi vet, åpner ventelisten høsten 2019, sier Nils Sødal.

Mini Electric

Mini, som eies av BMW, lanserer sin første elbil i året som kommer. Det er lite som er kjent om denne bilen, og ventelisten har ikke åpnet ennå. Det betyr at her er det bare å følge med, hvis du er interessert. Bilen skal produseres i 2019, men når den kommer til Norge er ikke kjent.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Skoda Vision E

Skoda har annonsert levering av sin første elbil mot slutten av 2020. Dette blir en SUV som skal få omtrent 500 km rekkevidde. Pris er ikke kjent. Hold øynene åpne for ventelister her i året som kommer.

Ford

Ford har annonsert sin andre elbil. Den skal få en rekkevidde på 480 km og er inspirert av Ford Mustang. Elbilen er ventet i 2020. Ford åpner med all sannsynlighet for bestilling i 2019.

Seat

Den spanske produsenten vil lansere sin fullelektriske modell i 2020. Bilen er ventet å få en rekkevidde på inntil 500 kilometer.

Vi forventer en venteliste i løpet av 2019.

Disse har lange ventelister

Det er mange elbiler som kommer fysisk i bilbutikkene i 2019, men hvor ventelistene forlengst er fylt opp. 

– Velger du å stille deg i kø på en av disse bilene i dag, får du trolig ikke bil før sent i 2020. Hvis du er heldig. Noen bilmerker har også stengt ventelisten inntil videre, sier Nils Sødal.

Er du nysgjerrig på en av disse modellene med lange ventelister, anbefaler NAF at du tar kontakt med forhandler for å høre når du kan forvente å få tak i en bil. Dette gjelder: 

  • DS 3 Crossback E-Tense 
  • Tesla Model 3 
  • Kia e-Niro (ventelisten er foreløpig stengt) 
  • Hyundai Kona 
  • Audi e-tron quattro 
  • Mercedes Benz EQC 
  • BMW iX3 
  • Porsche Mission E

Kommentarer til denne saken